Kleine variant van Fujifilm X100 op komst?

jesse kraal 2417 0
Na het succes van de Fujifilm X100 gaan er geruchten over een kleine variant op het retro-thema. De X10 of X50, zoals het kleintje waarschijnlijk gaat heten, krijgt vermoedelijk een zoomobjectief en een 2/3-inch sensor.

De Fujifilm X10 of X50 (die naamgeving verschilt mogelijk per markt) krijgt volgens de geruchten een kleinere sensor dan de aps-c-sensor van de X100. Met 2/3-inch is de sensor van de X10 wel groter dan die van high-end compactcamera's zoals de Canon G12 of de Olympus XZ-1. De prijs zal vermoedelijk ongeveer de helft van die van de Fujifilm X100 bedragen, zo'n 550 euro.

Opmerkelijk zijn de geruchten over het 4x-zoomobjectief. Niet alleen vanwege de zoom, vooral omdat er gesproken wordt over een manual-focusobjectief. Wellicht dat het om een dezelfde 'focus by wire'-techniek gaat die we ook op de Fujifilm X100 zien; autofocus blijft in dat geval mogelijk. Een eventuele optische zoeker moet snel kadreren mogelijk maken. 

Fujifilm X10

Wellicht dat de camera nog volgende maand wordt aangekondigd. Er gaan geruchten over drie nieuwe camera's van Fujifilm, die in september zouden worden gepresenteerd. Naast de X10 of X50 zouden dat een Hybride zoomcamera en een compacte systeemcamera kunnen zijn.

De hybridecamera krijgt waarschijnlijk een aps-c- of mft-sensor en een vast 20x-zoomobjectief. De compacte systeemcamera krijgt vermoedelijk een mft-vatting en sensor. Fujifilm neemt deel aan de mft-standaard maar heeft momenteel nog geen camera die gebruik maakt van die techniek.

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse