KIJKTIPS: Films, Series en Documentaires met Fotografie in de Hoofdrol

Redactie DIGIFO... 262 0

Films, series en documentaires met fotografie in de hoofdrol. Inspirerend of leerzaam, spannend of fascinerend, in deze rubriek zetten we een aantal tips op een rijtje.

Join a Wildlife Photographer on the Hunt for the Perfect Shot

Wat is er nodig om de perfecte foto in het wild te maken? Voor de Belgische fotograaf Michel d'Oultremont is geduld de sleutel. Hij wacht vaak dagenlang om actie te zien. Wanneer het dier eindelijk in zijn zoeker tevoorschijn komt, maakt de rush van emotie in dat micro-moment van het leven het proces de moeite waard. De korte film kwam tot stand in samenwerking met National Geographic op zoek naar verhalen die het geloof in de kracht van wetenschap en exploratie vertellen.

Genre: documentaire | Duur: 11 minuten | Te bekijken via: YouTube

 

Moving Stills

Fotojournalist Kadir van Lohuizen wil met zijn werk vergeten conflicten en rampen onder de aandacht brengen. Hij besteedt veel aandacht aan het klimaat en aan migratie. Hij reisde een jaar lang van Zuid- naar Noord-Amerika om verhalen van migranten bloot te leggen in Via PanAm, maar volgde ook de ontwikkelingen in onder meer Papoea Nieuw-Guinea, waar het stijgende zeewater voor klimaatvluchtelingen zorgt. De documentaire Moving Stills geeft een mooi beeld van de aanpak van de fotojournalist in zijn dagelijkse beroepspraktijk.

Genre: documentaire | Duur: 59 minuten | Te bekijken via: Vimeo On Demand

 

Nog even langs de fotograaf

Een indringende en documentaire over de vergeten fotografe Anemie Wolff en haar nalatenschap. Fotohistoricus Simon Kool speurt naar de beelden van de Amsterdamse fotografe. Uit het archief spreekt vernieuwing en levenslust van de naoorlogse Amsterdamse haven, maar er blijken ook bijzonder veel portretten van Joodse Amsterdammers te zijn bewaard gebleven. Deze foto’s, gemaakt in 1943, zijn van grote emotionele waarde voor overlevenden en nabestaanden van de Holocaust en in het algemeen van grote historische betekenis. 

Genre: documentaire | Duur: 58 minuten | Te bekijken via: NPO Start

 

The Bang Bang Club

The Bang Bang Club is een dramafilm uit 2010 die zich afspeelt in de jaren negentig in Zuid-Afrika en is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een groep fotografen die verslag deden van de gewelddadige overgang van apartheid naar democratie. De film volgt de vier fotografen Greg Marinovich, Kevin Carter, Ken Oosterbroek en João Silva, die samen bekend werden als The Bang Bang Club. Ze waren allemaal getalenteerde fotojournalisten die de gebeurtenissen van de Zuid-Afrikaanse strijd vastlegden, maar ook in persoonlijke problemen raakten door de traumatische omstandigheden waarin ze werkten. De film toont de emotionele tol die het werk van deze fotografen eist, en de moeilijke keuzes die ze moeten maken om de foto's te maken die het publiek nodig heeft om de wereld te begrijpen. Het onderzoekt ook de morele en ethische uitdagingen waarmee fotojournalisten worden geconfronteerd wanneer ze zich in gevaarlijke of ethisch complexe situaties bevinden.

Genre: speelfilm | Taal: Engels | Duur: 106 minuten | Te bekijken via: Amazon Prime Video en Apple TV

(foto: bang bang club)

 

Annie Leibovitz: Life Through a Lens

Annie Leibovitz is een van de belangrijkste levende beoefenaars van het medium. In haar vijf decennia durende carrière heeft ze de meest iconische portretten gemaakt. Life Through a Lens portretteert Leibovitz met een ongekende intimiteit. Ze praat openhartig over haar artistieke processen, persoonlijke reizen en de delicate en vaak moeilijke balans tussen werk, roem en familie. Gevoelig maar onthullend, het is een fascinerende expositie van een buitengewone kunstenaar die zelden veel van zichzelf aan de buitenwereld heeft onthuld.

Genre: documentaire | Taal: Engels | Duur: 80 minuten | Te bekijken via: DVD of Prime Video

 

 

 

Lees hier ook:

https://www.digifotopro.nl/kevin-vervoort-doet-verslag-vanuit-burgers-zoo-handson-fujifilm-x-s20


https://www.digifotopro.nl/leren-met-wilmar-geld-verdienen-met-stockfotografie

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie