Kevin Vervoort doet verslag vanuit Burgers Zoo Handson FUJIFILM X-S20

Redactie DIGIFOTO Pro 1982

DIGIFOTO Pro Ambassadeur Kevin Vervoort reisde af naar Burgers Zoo in Arnhem om een presentatie van Fujifilm bij te wonen. Op hetzelfde moment werd er in Bangkok de X-Summit gehouden. Er zat dus iets bijzonder aan te komen…

 

Ruim van tevoren wist ik dat er iets nieuws ging komen van Fujifilm, maar wat dat ging zijn werd tot het laatste moment geheim gehouden. Op locatie werd ik blij verrast met de introductie van de FUJIFILM X-S20. Tegelijkertijd werd er ook een nieuw objectief gepresenteerd, de FUJINON XF8mm F3.5 R WR en lanceerde Fujifilm een nieuwe app.

De Fujifilm X-S20 volgt de populaire Fujifilm X-S10 op. De camera is klein maar fijn en in mijn ogen een ultieme reiscamera. Ondanks dat hij op uiterlijk bijna identiek is aan zijn voorganger, is de FUJIFILM X-S20 op een aantal belangrijke punten verbeterd. Zo heeft de Fujifilm X-S20 een veel langere batterijduur, een beter autofocussysteem, 6K video-ondersteuning en een LCD-scherm met een hogere resolutie. De interne stabilisatie is van 6 naar 7 stops verhoogd. 

Aan boord heeft de Fujifilm X-S20 de X Trans CMOS 4-sensor en de nieuwste X-Processor 5. Deze combinatie geeft een topniveau aan beelden in een compacte camera. Als fotograaf zie je dit terug in de vertering van resolutie bij beelden gemaakte bij lage iso. Daarnaast is het ook zo dat er minder ruis ontstaat op het moment dat je de iso omhoog moet schroeven bij slecht licht. 

Tijdens het event kreeg ik de kans om de FUJIFILM X-S20 en het nieuw geïntroduceerde 8mm-objectief samen te testen. Fujifilm had daarnaast een breed segment aan objectieven bij zich die beschikbaar waren om te  testen op de FUJIFILM X-S20. Zelf was ik erg benieuwd naar wat een teleobjectief zou doen in combinatie met een FUJIFILM X-S20. Daarom schroefde ik de FUJINON XF 150-600mm op de camera. Door het teleobjectief was de camera wel uit balans, maar het totale gewicht viel me enorm mee. 

Resultaten

Aan de camera lag het niet, maar de locatie was uitdagend. In de Busch van Burgers Zoo besloeg de camera en het objectief, waardoor het lastig was om te fotograferen. Even wachten dan maar, en ik kon weer door gaan. De beelden die ik maakte zijn fantastisch. De foto’s zijn haarscherp en zoals ik gewend ben van Fujifilm zijn de kleuren en het contrast perfect op elkaar afgestemd. Tijdens het fotograferen kwam ik er achter dat de FUJIFILM X-S20 alle filmsimulaties beschikbaar heeft.  Wat mij betreft echt een pluspunt voor deze camera.

Wie alleen wil fotograferen en niet na wil denken over de instellingen doet er ook goed aan om de FUJIFILM X-S20 aan te schaffen. De auto-stand is door Fujifilm uitgebreid, waardoor de camera in staat is om zelf te bepalen welke beeldsimulatie voor een situatie het beste is.

Voorspellende AF

De autofocus van de FUJIFILM X-S20 is snel en nauwkeurig. Het autofocussysteem is zelf in staat om een drone of insect te detecteren en te volgen. Fujifilm is er in geslaagd om het algoritme aanzienlijk te verbeteren. Met name de prestatie van de voorspellende AF voor bewegende onderwerpen en het vastleggen van kleine onderwerpen zijn sterk verbeterd. 

Met het teleobjectief ging ik naar het verblijf van de gorilla en de camera slaagde er in om ontzettend snel scherp te stellen. Ondanks het grote contrastverschil en de weerkaatsing in het raam werd zelfs het oog van de gorilla herkent en scherp vastgelegd.

Ergonomie

De Fujifilm X-S20 weegt slechts 491 gram en daardoor is het een fijn toestel om mee te nemen op reis, een dagje weg of voor straatfotografie. Zelf was ik nog wel benieuwd of er verschillen in het uiterlijk van de X-S10 en de X-S20 waren. Ik heb deze twee camera’s dus naast elkaar gehouden waardoor het duidelijk zichtbaar werd: bij de FUJIFILM X-S20 is het keuzewiel links bovenop de camera vergroot waardoor het een betere grip heeft. Ook heeft Fujifilm het PSAM-wiel vergoot en verhoogd wat eveneens prettiger aanvoelt.  Eveneens aan de bovenkant heeft Fujifilm de vorm veranderd van de aan/uit-knop zodat het schakelen makkelijk gaat. De ISO en de menuknop hebben ook een update gekregen, ze zijn dikker en groter gemaakt waardoor je en beter klikgevoel hebt. 

De grootste veranderingen zitten hem toch echt aan de binnenkant van de camera: de accu. Van 350 beelden bij de FUJIFILM X-S10 gaat de accu van de FUJIFILM X-S20 800 beelden mee.

 

FUJINON XF8mm F3.5 R WR

Nadat ik de verschillen nog eens rustig had bekeken ging ik nog even met het nieuw geïntroduceerde objectief aan de slag in de Busch. De FUJINON XF8mm F3.5 R WR is een schitterende ultragrootboek prime. De beeldhoek van dit objectief is maar liefst 121 graden. Het objectief is ook weer heerlijk licht en compact, maar toch robuust gebouwd. 

In de Busch van de Burgers Zoo was een prachtig stukje met een waterval waar ik het objectief heb kunnen testen. Ik hoefde me in de vochtige omgeving geen zorgen te maken over het objectief omdat het uitstekend is afgedicht tegen vocht en stof. De resultaten zijn scherp van ook tot hoek en laten een zeer hoog contrast zien. Kortom, in combinatie met de FUJIFILM X-S20, maakte ik foto’s van super kwaliteit.

Conclusie

Zowel de FUJIFILM X-S20 als het FUJINON XF8mm F3.5 R WR-objectief voldoen ruimschoots aan mijn verwachtigen. Het evenement in de fijne omgeving van Burgers Zoo in Arnhem maakte de eerst ontmoeting met de nieuwe apparatuur tot een geweldige ervaring. 

 

 

Lees hier ook:

https://www.digifotopro.nl/belichting-in-portretfotografie-met-een-flitser

https://www.digifotopro.nl/nieuw-leica-sl-100-400-mm-en-sl-14x-teleconverter-voor-het-sl-systeem

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie