Shake shake shake!

Intentional Camera Movement fotografie?

Redactie DIGIFO... 4234 2

Het expres bewegen van je camera tijdens het fotograferen is normaliter iets wat fotografen proberen te vermijden. Bij ICM fotografie beweeg je expres je camera, het levert creatieve, aparte maar wel mooie beelden opleveren.

Even iets anders

Intentional Camera Movement

ICM, Intentional Camera Movement is een techniek waarbij de camera tijdens langere belichtingstijden op verschillende manieren bewogen wordt door de fotograaf. De beweging is zichtbaar in de foto waardoor er een concept ontstaat wat tussen schilderkunst en fotografie zweeft. Je kan met deze techniek werken met belichtingstijden van 1/10 seconden tot wel 10 seconden of langer. Er wordt totaal iets nieuws gecreëerd wat je eerst niet gewend was als fotograaf.

Fotograaf Thomas Haeton probeerde het een dagje uit met iemand die er al meer ervaring mee had. 

'Ik kreeg een uitnodiging van collega-landschapsfotograaf Andy Gray om een keer iets anders te proberen; ICM-fotografie. ICM staat voor Intentional Camera Movement. Ik heb dit soort fotografie in het verleden geprobeerd, maar ik heb tot nu toe nooit de tijd genomen om er dieper op in te gaan. Andy laat me in deze video een paar geweldige technieken zien en geeft me veel hints en tips die helpen om een aantal unieke en ongewone afbeeldingen te maken.'

Lees ook: zoek naar bewegingsonscherpte

ICM werkwijze

Intentional Camera Movement - Britse fotograaf Andy Gray vertelt ondertussen in onderstaande video meer over de workflow die er bij de techniek komt kijken, hoe je de beste effecten krijgt en wat de mooiste locaties zijn om deze techniek voor jezelf te proberen. Zo wordt er onder andere geschoten op een strand en in de duinen. 

Ben je benieuwd of jij deze techniek ook kan gebruiken voor je eigen werk? Probeer het eens uit en zet je resultaten in de gallery, waar we ze eventueel featuren in ons magazine. Succes! 

Meer over ICM in DIGIFOTO Magazine

Leer alles over Intentional Camera Movement in DIGIFOTO Magazine 1.2021

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie

afbeelding van Ans van de Sluis

Heel leuk artikel. In aanzet lekker out of the box. Ik ben er even in gedoken. Zeker niet alleen de fotografietechniek is hoe Andy komt tot het eindresultaat. Zijn nabewerkingen zijn minstens zo belangrijk waarin hij meerdere beelden over elkaar legt en verschillende blending techniques gebruikt waarbij de Nik collection ook niet geschuwd wordt. Heerlijk om te zien en herkenbaar hoeveel tijd hij daaraan besteedt. Zeker een onderwerp om in-depth uit te werken.

afbeelding van j.vromans

Kijk eens op de site van Maarten Vromans naar Lucky shots! https://maarten-vromans.format.com/luckyshots . Dat zijn ook beelden met een bewegende camera