Instagram mag jouw foto's verkopen aan adverteerders

Julian 6374 5
Instagram heeft nieuwe algemene voorwaarden opgesteld, die vanaf 16 januari ingaan. De voorwaarden schieten bij veel fotografen in het verkeerde keelgat, want volgens de kleine lettertjes mag Instagram jouw foto's verkopen aan adverteerders.

De nieuwe voorwaarden die 16 januari 2013 van kracht zijn kun je alvast bekijken op de website van Instagram. In de passage over de rechten op de foto's die je plaatst is een wijziging opgenomen.

Instagram behoud zich het recht voor om foto's (en je gebruikersnaam) die jij publiek deelt te koppelen aan adverteerders. Je zal hier niet van op de hoogte gebracht worden en ook een vergoeding kun je vergeten. Instagram kan adverteerders wel om geld vragen voor het gebruik van jouw foto's.

Tot nu toe was Instagram vrij van advertenties en bovendien is het gebruik van de dienst gratis. Het is logisch dat hier verandering in komt, er zal ergens geld verdiend moeten worden. Zeker gezien Facebook een miljard dollar neertelde voor de overname van de dienst.

Of de verkoop van foto's van gebruikers de juiste weg is, dat is nog maar de vraag. Er is flink wat ophef over de nieuwe voorwaarden ontstaan. Ben je het niet eens met de nieuwe voorwaarden? Dan zit er niets anders op dan de dienst te verlaten.

Met instaport.me kun je al je Instagram-foto's downloaden, zeg vervolgens je account op en je hebt je plaatjes met kekke filters weer volledig in eigen beheer.

Oude voorwaarden

Some of the Instagram Services are supported by advertising revenue and may display advertisements and promotions, and you hereby agree that Instagram may place such advertising and promotions on the Instagram Services or on, about, or in conjunction with your Content. The manner, mode and extent of such advertising and promotions are subject to change without specific notice to you.

Nieuwe voorwaarden

Some or all of the Service may be supported by advertising revenue. To help us deliver interesting paid or sponsored content or promotions, you agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you.

Update 19-12-2012: Instagram heeft gereageerd op de ophef en zegt dat het niet de bedoeling is om je foto's te verkopen.

afbeelding van Elke de Wit

Nogal misleidende kop: er staat niet dat er foto's verkocht gaan worden, er staat dat jouw informatie en foto's gebruikt kunnen worden om een dient te endorsen.
Zoals nu ook op Facebook al gebeurt... Lijkt mij alleen maar een logisch gevolg van de overname van Instagram door FB, niet iets om je druk om te maken.

afbeelding van Anonymous

@anoniem Er staat gewoon: that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos.

Met andere woorden wij mogen verkopen aan iets of iedereen. Het kan dus goed zijn dat jou foto, gebruikt wordt voor commercieele doeleinden.

Je geeft je auteursrechten gewoon op.

afbeelding van Marco M

Instagram heeft al lang gereageerd op het vermeende verkopen van afbeeldingen aan derden. "Dit is nadrukkelijk niet het geval, we zullen de voorwaarden verduidelijken".
Jammer dat jullie hier nog niets met deze info gedaan hebben DFP!

afbeelding van Marco M

Excuus, jullie hebben er wel iets over geschreven.

afbeelding van Julian

Voor de duidelijkheid het nieuwe artikel onderaan in een update toegevoegd.