In de cameratas van Karin de Bruin: natuurfotografie apparatuur en accessoires
Dit artikel is geschreven door Karin de Bruin en is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 2.2022
Wat zit er in mijn tas? Heel veel kan ik je zeggen. Laten we beginnen bij het belangrijkste:
Camera en objectieven
Als je gaat fotograferen spreekt het voor zich dat je hier een camera voor gebruikt. Tegenwoordig maken mobiele telefoons ook prachtige foto’s, maar ik ga er voor het gemak vanuit dat je een “echte” camera hebt. In mijn geval is dat de Canon EOS R5, een zalige systeemcamera waar ik verschillende objectieven voor gebruik. Ik ben inmiddels volledig overgestapt naar RF-objectieven, omdat ik niet wilde werken met adapters. Mijn favoriete objectief is de RF 15-35mm f/2.8L IS USM. In 75 procent van de gevallen maak ik mijn foto’s met dit objectief.
Af en toe, wanneer ik met 15mm net tekort kom, gebruik ik mijn Laowa 12mm f/2.8 Zero-D, maar vaker blijft deze in de tas. Hoewel ik er erg van houd om de weidsheid en de leegte van een landschap vast te leggen, mag ik ook graag intieme landschappen maken. Hiervoor gebruik ik de Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, met een variabel diafragma. Dit is ook mijn favoriet wanneer ik het bos induik of sporadisch probeer een ree of een vogel vast te leggen.
Hoewel ik een behoorlijk gat heb in mijn bereik tussen de 35 en 100mm, mis ik dit niet echt. Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik wel graag nog de Canon RF 24-105mm F4L IS USM wil aanschaffen. Die komt wel, ooit. Het is tenslotte geen pakje brood dat je aanschaft en wensen moet je houden!
‘Ik fotografeer het liefst rond zonsopkomst en zonsondergang en gebruik bijna altijd filters’
Statief
Ik hou erg van het maken van foto’s met langere sluitertijden, hiervoor gebruik ik altijd een statief. Omdat ik veel aan het water sta, heb ik de Sirui W2204, een statief van een behoorlijke lengte, met een RSS-balhoofd. De combinatie is erg stevig, maar ook zwaar. Daarom heb ik voor wandelingen of op reis nog een compacter statief: de Benro TTOR24c. Waarom ik juist voor deze twee statieven heb gekozen? Je kunt ze allebei zonder middenkolom gebruiken. Dit betekent dat ik heel laag bij de grond kan fotograferen.
Telefoon
Hoewel ik dus fotografeer met mijn camera, heb ik altijd mijn smartphone bij de hand. Ik gebruik deze om een compositie te zoeken, ik kan ermee mijn camera aansturen, en ik maak foto’s en filmpjes om op social media te delen. Ook kan een foto gemaakt met de telefoon mij bij de bewerking van mijn foto’s helpen. De foto die je op je telefoon ziet, is bewerkt (al heb je dat niet altijd door). De foto die uit mijn camera komt is een RAW-beeld, welke ik nog het bewerken. Soms gebruik ik de foto van mijn telefoon om te zien of ik op de goede weg zit. Maar daarnaast zijn uiteraard mijn apps op de telefoon onmisbaar, ze helpen me bij het voorspellen van het weer, de getijden, de zonsopkomst en zonsondergangen en meer.
Lees meer over de verschillende apps die Karin gebruikt: digifotopro.nl/fotolocaties-karin-de-bruin
Filters
Ik fotografeer het liefst rond zonsopkomst en zonsondergang en gebruik bijna altijd filters. Om het dynamisch bereik van mijn camera te vergroten, gebruik ik een gradueel filter, deze heb ik in verschillende “zwaartes”. En als ik ervoor kies om het water glad te krijgen, of de wolken mooi te vervagen, gebruik ik ook ND-filters. Deze zwarte plaatjes geven mij de gelegenheid om foto’s met erg lange sluitertijden te maken (soms wel drie tot vijf minuten). Maar ook een polarisatiefilter en een nachtfilter zitten bij mij in de filtertas. Ik heb gekozen voor de filters van Benro omdat deze in een mooie houder zitten, waarmee je kunt voorkomen dat er vette vingerafdrukken op de filters komen.
Schoonmaakmiddelen
De filterhouder houdt dus al een hoop viezigheid tegen, maar het is wel belangrijk om al je apparatuur te blijven controleren op vuil. Ik sta het liefst aan het water, vaak aan zee, en dat zijn niet de meest schone omstandigheden voor je apparatuur. Ik heb een kit met doekjes, een blaasbalg, een kwastje en reinigingsvloeistof. Soms heb ik dit tijdens het fotograferen nodig, maar ik gebruik het zeker wanneer ik weer thuis ben en de boel netjes wil maken voor de volgende keer.
‘Goede kleding wordt door veel fotografen vaak vergeten, terwijl het net zo belangrijk is om jezelf te beschermen tegen wind, kou, hitte en nattigheid’
Accessoires
Mijn tas puilt uit van de accessoires. Uiteraard heb ik extra accu’s bij me, geheugenkaartjes (ik heb een doosje van Caruba waar je wel acht kaartjes in kunt opbergen) en reinigingsdoekjes.
Een afstandsbediening gebruik ik niet vaak, maar soms kan het erg handig zijn. Ik zet de transportmodus van mijn camera op twee seconden: dit zorgt ervoor dat de foto pas twee seconden na het indrukken van de ontspanknop wordt gemaakt, hierdoor zijn eventuele trillingen verdwenen en een afstandsbediening overbodig. Een afstandsbediening gebruik ik als ik bijvoorbeeld de dynamiek in het water wil vastleggen en het erop aankomt op het juiste moment af te drukken. De extra twee seconden wachten werkt dan niet.
Een accessoire dat ik wel regelmatig gebruik is de Hoodloupe van Hoodman. Dit accessoire zet je op het schermpje van je camera en dan kijk je door het “oog” van de Hoodloupe. Deze kun je op jouw sterkte afstellen, net zoals je dat op de camera bij het oculair kunt doen. Wanneer gebruik je dit? Wel, wanneer je in de felle zon fotografeert, kan het lastig zijn om je compositie te bepalen of je gemaakte foto terug te kijken. De Hoodloupe zorgt ervoor dat je je camerascherm goed kunt zien, onder elke omstandigheid. Het accessoire weegt praktisch niets, waardoor er geen reden is om het niet standaard in je tas te hebben.
Maar er is meer. Wat denk je van een zaklamp, een klein setje gereedschap om bijvoorbeeld mijn statiefpoten wat vaster te zetten en een doosje met korrels die het vocht opnemen als ik de tas wegzet. Als ik op pad ga en er wordt absoluut geen regen voorspeld, dan laat ik alles dat mij en mijn spullen moet beschermen tegen de regen thuis. Ik zeul niet graag voor niets al die spullen mee, het weegt allemaal genoeg. Maar als het wel regent (of gaat regenen) heb ik een hoes voor mijn tas, een hoes voor camera en objectief, een regenbroek, een handdoek die veel vocht opneemt en een paraplu, Ik heb echt een hekel aan regen!
Verder heb ik altijd een heel klein tasje met toiletartikelen bij me, een vijl, zakdoekjes, aspirine, een lippenbalsem, zonnebrand en muggenspray. Oh, en koeken!
De cameratas
Al die spullen moeten wel een plekje krijgen in een ruime en degelijke tas. De F-stop Lotus fototas is voor mij een bewuste keuze geweest. De tas koop je “leeg” en je vult hem met een ICU (Internal Camera Unit, red.) Ik heb verschillende maten. Als ik een kleine ICU gebruik houd ik ruimte over voor bijvoorbeeld kleding en toiletartikelen, reuze handig als je op rondreis bent. Maar als ik echt alleen op fototrip ga, dan gebruik ik de Large ICU zodat ik al mijn cameraspullen een plekje kan geven. De tas heeft oneindig veel opbergvakken, ritsen en haken om iets aan op te hangen. Mijn statief bevestig ik ook aan de tas, zodat ik tijdens het wandelen mijn handen vrij heb. De zwarte hoes die de tas beschermt als het regent of als er veel spray van de zee of van een waterval op me afkomt, heb ik ook altijd bij me.
Kleding
Tot slot, kleding. Hoewel je niet echt specifieke kleding nodig hebt om te fotograferen, heb ik in de loop der tijd toch heel wat verzameld. Goede kleding wordt door veel fotografen vaak vergeten, terwijl het net zo belangrijk is om jezelf te beschermen tegen wind, kou, hitte en nattigheid.
Ik zorg altijd dat ik voldoende warme dingen bij me heb. Handschoenen (altijd dubbel voor als ze nat geworden zijn) en een sjaal heb ik ook in de zomer bij me. Ik heb een waadpak voor als ik eens wat dieper het water in wil, of als het stormt en ik vermoed dat ik het niet droog ga houden. Een dikke jas voor in de winter, een warme broek, en voor de zomer lekker mijn spijkerbroek en een wat dunnere jas. Alles moet tegen water kunnen, vanuit een meer of zee, of als het van boven komt. Maar waar ik echt het meest aan gehecht ben zijn mijn laarzen (Women Muck Boots Arctic Sport II Tall). Ze zijn hoog, zacht, warm en ze zitten ook nog eens lekker.