Huis Marseille in een tijdelijke jas - maar wel bereikbaar

Huis Marseille in een tijdelijke jas - maar wel bereikbaar

Redactie DIGIFOTO Pro 1042

Vanaf eind maart staat Huis Marseille - Museum voor fotografie met beide museumpanden in de steigers, maar ze zijn gehuld in een speciaal ‘custom made’ steigerdoek met daarop een prachtige foto van de grachtenpanden door Eddo Hartmann, zodat bezoekers het pand nog steeds makkelijk kunnen vinden.

Ook bij een monument als Huis Marseille, dat al honderden jaren weer en wind doorstaat en ondertussen prachtig standhoudt, moeten er af en toe wat zaken worden bijgestipt en hersteld. Vanaf eind maart staan beide museumpanden daarom een paar maanden in de steigers, maar ze zijn gehuld in een speciaal ‘custom made’ steigerdoek met daarop een prachtige foto van de grachtenpanden door Eddo Hartmann, zodat bezoekers het pand nog steeds makkelijk kunnen vinden. Achter dit doek vinden de komende maanden diverse werkzaamheden plaats. Zo wordt de buitenkant van het pand geschilderd en worden het natuursteen, de ramen en het dak gerestaureerd.
Huis Marseille in de steigers, met een geveldoek waarop de achterligende panden staan afgebeeld.
Huis Marseille in de steigers, met een geveldoek waarop de achterligende panden staan afgebeeld.

De natuurstenen gevel van Keizersgracht 401

Isaac Fouquier was een succesvolle Amsterdamse koopman toen hij in 1665 opdracht gaf Huis Marseille te bouwen. De gevel is sindsdien niet veranderd. In zandsteen uitgehouwen ziet men slingers van bloemen en fruit, die verwijzen naar de rijkdom van Fouquier. Vanaf de steiger kan er nu zelfs van heel nabij gekeken worden naar de druiven, granaatappelen en citroenen die in de zeventiende eeuw exotisch waren, en dus kostbaar. Ze herinnerden Fouquier aan de streek waar hij handel dreef, de landen rond de Middellandse Zee. Zoals ook de naam ‘Marseille’ in de gevelsteen, met de kaart van die stad, waarvan de oorspronkelijke kleuren van dichtbij goed zichtbaar zijn. 

Meer weten over de geschiedenis van Huis Marseille?

De geschiedenis van Isaac Fouquier en van alle bewoners die sinds de zeventiende eeuw – tot het moment dat Huis Marseille een museum werd – in de beide grachtenpanden woonden, is op aanstekelijke wijze beschreven door Caroline Hanken in het boek Een huis genaamd Marseille. Leven aan de Amsterdamse gracht van de zeventiende eeuw tot nu. Iedere bewoner heeft zijn eigen sporen nagelaten in de architectuur van de panden. Wilt u er meer van weten? Bestel het boek dan via onze website of koop het in de museumwinkel! Er is ook audioboek van, ingesproken door oud-burgemeester Job Cohen. Vanaf de zomer zal Huis Marseille een audiotour aanbieden met speciale aandacht voor die elementen die door voormalige bewoners in de huizen zijn achtergelaten. Verteld door Job Cohen en Sacha de Boer. Mis dit niet!

En wat is er binnen te zien?

Lees meer over de expositie: Huis Marseille presenteert: Pérez Siquier - Kleuren en contrasten van Spanje

Huis Marseille bezoekersinfo:

Openingstijden: 
Dagelijks, 10–18 uur
Donderdag, 10–21 uur
www.huismarseille.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie