How to: auto’s fotograferen als een pro

Moeilijker dan je denkt!

How to: auto’s fotograferen als een pro

Tieme Snijders 4344

Wil je fantastische foto’s kunnen maken van auto’s? Van plan om binnenkort richting Monaco of Dubai te reizen én je bent een autofanaat? Wij geven je tips om die Ferrari grandioos mooi op de foto te zetten!

Het is niet makkelijk, om een auto op de foto te zetten. Maar als je onze tips volgt, gaat het zeker lukken. Je hebt niet veel nodig: een camera, een auto, en een passie voor beide.

Gear

In principe heb je genoeg aan een iPhone. Maar wil je het wat professioneler aanpakken kun je het beste een groothoeklens en eventueel een lichtsterk macrolens meenemen voor de detailshots zoals voor de velgen, badges en misschien wat details uit het interieur.
Wellicht ook handig is een statief. Een stevige basis kan geen kwaad en met een statief kan je gebruik maken van langere sluitertijden voor een dramatisch effect in de foto of als het buiten donker is. 

Lens

Locatie

Bedenk van tevoren, mocht je die mogelijkheid hebben, waar je wilt gaan fotograferen. Op een autobeurs heb je niet veel keus: de auto’s staan stil. Maar mocht je een keertje de beschikking hebben over een Bentley Continental, zoek dan een goede locatie uit voor de foto’s. Wordt het een natuurpark? Of toch de Zuidas in Amsterdam?

Perspectief

Kies de juiste hoek waaruit je fotografeert.
Vaak worden auto’s vanuit een laag perspectief gefotografeerd, alsof je tegen een auto opkijkt. Vaak geeft dit een imposante look, hoewel het beter past bij een Audi R8 dan bij een Fiat Panda. Ook een mogelijkheid is om de auto vanuit een hoger standpunt te fotograferen en een beetje gedraaid. Zo krijg je de motorkap, de zijkant en de voorkant mooi op de foto. Zo heb je ook het voordeel dat je jezelf later niet uit de foto hoeft te fotoshoppen. Recht vanaf de zijkant krijg je te maken met reflecties. Wil je toch een foto van de zijkant maken, kun je gebruik maken van een CPL filter, zo kun je reflecties uit glimmende objecten halen. Voordeel is ook dat de lucht wat meer contrast krijgt. En: zet de wagen op het mooiste stukje achtergrond dat je vinden kunt.

Bentley

Details fotograferen

Vergeet de details niet. Het is verleidelijk om de auto als geheel te fotograferen. Sommige auto’s zijn een waar kunstwerk en de gekste bedragen worden ervoor betaald. Zeker de auto’s uit het duurdere segment hebben geweldige details en een kwalitatieve afwerking. Dit verdient zeker een foto!

'Panning'

Mocht je jezelf in de buurt van een circuit bevinden ga er dan eens langs zodra er geracet wordt. Wellicht zegt de term ‘Panning’ je wel iets. Bij voorbij scheurende auto’s beweeg je je camera mee en kies je een sluitertijd (tussen 1/80 en 1/180) waarmee je de snelheid van de voorbijrazende auto vastlegt. Deze techniek vergt wel enige oefening. Wees dus niet teleurgesteld als het niet direct lukt.

Panning

Nabewerking

Geef drama een boost in de nabewerking. Je bent niet klaar zodra je de foto’s gemaakt hebt. Bij autofotografie is nabewerking een belangrijk aspect. Door dramatische effecten toe te voegen krijgt je foto een bijzondere look. Als je gefotografeerd hebt op een zonnige middag, kies er dan bijvoorbeeld voor om de lichte lucht donkerder te maken. Doe dit alleen als het bij het karakter van de auto past. Sommige bolides zijn extreem vormgegeven of schreeuwen om aandacht, terwijl een andere sportwagen toch weer erg ingetogen kan zijn en vraagt om een wat mildere nabewerking.

Blijf oefenen!

En als laatst: blijf oefenen. Oefening baart kunst. Zeker panning zoals hierboven beschreven vergt enige oefening. Voordat jij jezelf naar een circuit sleept, ga eens langs de N-weg staan en fotografeer daar voorbijrijdende auto’s om te oefenen. Alles onder controle? Dan kun je naar Spa of naar Adenau!

afbeelding van Tieme Snijders

Tieme Snijders | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Tieme