Hoge raad geeft Johan Cruijff ongelijk in zaak om portretrecht
Volgens Cruijff maakt de uitgeverij onrechtmatig gebruik van foto's waar hij opstaat in het boek. De oud-voetballer stelt dat hij een vergoeding van 100.000 euro had kunnen vragen voor de publicatie van krantenfoto's waarop hij te zien is in zijn periode als voetballer. De zaak loopt al sinds 2003 toen het boek uitkwam.
Het boek waar het allemaal om draait.
Uitspraak in 2010
In de aanklacht van Cruijff tegen uitgeverij Tirion beroept hij zich op het portretrecht. Cruijff stelt dat hij een redelijk belang heeft en dat de foto's niet gepubliceerd hadden mogen worden zonder zijn instemming. De rechtbank is het daar niet mee eens en oordeelt in 2010 in het nadeel van de oud-voetballer. Volgens de uitspraak zijn de foto's gemaakt in het kader van vrije nieuwsgaring en heeft Cruijff niet speciaal geposeerd voor de foto's. Bovendien bood de uitgeverij vooraf een vergoeding aan, er werd echter geen overeenstemming bereikt tussen beide partijen.
2012: Cruijf verliest hoger beroep
Na de uitspraak in 2010 tekent Johan Cruijff hoger beroep aan. Tevergeefs, want begin januari 2012 oordeelt de rechter, in hoger beroep, dat Cruijffs beroep op zijn portret- en merkenrecht onterecht is.
2013: Hoge Raad
Daarmee is de kous niet af voor Cruijff. Hij stapt naar de hoge raad. Die heeft nu een uitspraak gedaan, wederom in het nadeel van de oud-voetballer. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat van onrechtmatig handelen van Tirion jegens Cruijff niet gebleken is. De volledige uitspraak is hier te lezen.
Europese Hof
Is de rechtszaak nu dan definitief ten einde? Dat hangt er vanaf, Cruijff kan nog naar het Europese Hof stappen. In een video van ANP zegt Cruijff dat zijn advocaten die beslissing zullen moeten nemen, wel geeft hij aan dat hij zelf altijd bereid is om 'tot het uiterste' te gaan.