Hoera, de heide staat in bloei!

Christel de Wolff 563 0
Hoera, de heide staat in bloei! In de gallery hebben we al een groot aantal prachtige foto's gezien. Wil jij nog op pad om de paarse heide te fotograferen? Ga dan goed voorbereid op pad met onze tips.
Nu de heide in bloei staat krijgt het landschap een schitterende paarse gloed. Landschapsfotografen en -liefhebbers kunnen zich uitleven in de natuur en kiezen voor weidse composities of juist close-ups.

Fotografeer 's morgens of 's avonds

Het is een terugkerende tip, maar dat is natuurlijk niet voor niets! Rond zonsopkomst en zonsondergang wordt onze omgeving vaak prachtig verlicht d. Veel fotografen maken dankbaar gebruik van het gouden en het blauwe uurtje. Beide magische momenten werken heel goed op de heide. Gebruik het warme licht om een romantische sfeer aan je foto's toe te voegen of versterk juist de paarse gloed door in het blauwe uur te fotograferen! Daarnaast zijn de weersomstandigheden 's morgens vaak anders dan later op de dag. Zo komt er nog wel eens grondmist voor, wat jouw landschapsfoto's een totaal andere uitstraling geeft.

Gebruik lijnen voor een interessante compositie

Er zijn allerlei trucjes die je kunt toepassen als het gaat om het maken van een interessante compositie. Een daarvan is het toepassen van zichtlijnen. In heidegebieden heb je vaak mooie zandpaden die tot de horizon reiken, of natuurlijke stroompjes die het landschap in delen snijdt. Maak gebruik van deze natuurlijke composities om een boeiende foto te creƫren!

Zoom in op details

De heide is natuurlijk niet alleen prachtig voor landschapsfotografie, maar ook zeer geschikt voor close-upfotografie. Denk aan dauwdruppels op bladeren of insecten die zich aangetrokken voelen tot de paarse bloemenzee. Ook voor macrofotografie geldt dat je het beste 's morgens of 's avonds op pad kunt gaan. De natuur is ieder uur van de dag weer anders.

Denk aan de kleur

Of je nu een landschapsfoto maakt of de heide gebruikt in de achtergrond van je portretfoto, in beide gevallen moet je op de kleuren van je foto letten. Je wil gebruik maken van het prachtige paars in het landschap, maar moet er wel voor zorgen dat dit niet te overheersend wordt. Voor knallende composities kun je bovendien kiezen voor complementaire kleuren om het paarse te benadrukken.

Deel je mooiste foto met ons

Ben jij al op pad geweest en heb je een mooie foto gemaakt? Deel deze met ons in de lezersgallery. Wie weet zetten wij jouw werk dan in de spotlight!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel