Het fotoboek The Mullet Atlas

Redactie 3501 0
Een unieke atlas van mannen met een mat uit Den Haag? Juist, een Matlas! Het fotoboek 'The Mullet Atlas' is precies wat je verwacht. Een boek vol met foto’s van mannen met een mat. 

De Haagse mat is een begrip in Nederland en wordt veel gekopieerd. Denk bijvoorbeeld aan de serie en speelfilms van de New Kids-reeks. Nooit werd er een monumentaal document gemaakt van deze unieke subcultuur in ons land. Tot nu. 

Wie zijn de bedenkers van de Matlas?

In de periode 2011-2019 portretteerden fotografen en ontwerpers, Rein Langeveld, Daniel Heikens, en Joost Nijhuis mannen met een ‘mat’ in Den Haag. De fotografen hebben van deze ‘matten’ een uniek fotoboek gemaakt en vormgegeven als een atlas. Dus met gebruik van kaarten, pictogrammen en statistieken. De (werk)titel voor het boek was snel gevonden: Matlas. 

De matlas is een samenwerking van een groep creativelingen. Schrijver Philip Fokker heeft inmiddels meer dan dertig van de mattendragers geïnterviewd. De vormgeving van het boek wordt begeleid door Simon Davies. Journalist en schrijver Saul van Stapele schrijft het voorwoord. En 'De Matlas' wordt uitgegeven door de uitgeverij Lecturis.


©Matlas / Daniel Heikens

Waarom een crowdfund campagne?

De makers van het fotoboek hebben veel liefde, energie, vrije tijd en hun persoonlijke expertise in het project gestopt. Ze zijn ongelofelijk trots op het resultaat en delen dit dan ook graag. Maar er is geld nodig om dat te kunnen realiseren. Het opgehaalde geld wordt gebruikt om het project te begeleiden. Dus voor de uitgever, drukker en externe professionals die hebben meegewerkt. Het doel is om het boek en de expositie in Fotomuseum Den Haag te realiseren. De tentoonstelling zal vanaf mei 2021 te zien zijn in de lounge van 'Fotomuseum Den Haag'. Als de Crowdfunding slaagt zal het boek hier ook worden  gelanceerd!


©Matlas / Rein Langeveld & Daniel Heikens

Wil je mee helpen? 

Ga voor de crowdfund campagne naar: Voordekunst, Matlas

Wil je graag het boek bestellen? Of heb je al een mooie foto gezien voor bij jou aan de muur? Koop dan het boek of een print en help mee met het realiseren van het project. In mei 2021 wordt het fotoboek gepresenteerd tijdens 'De Matlas' tentoonstelling in Fotomuseum Den Haag. De lounge is gratis te bezoeken. 

Kijk op Voordekunst voor de tegenprestaties voor donateurs en draag een extra steentje bij door het project te delen via social media en door mensen te vertellen over deze campagne!

Volg en deel het project op Facebook of op Instagram.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie