Help! Mijn RAW-bestand wordt niet ondersteund door Lightroom / Photoshop
Werken met een RAW-bestand dat nog niet ondersteund wordt door Lightroom of Photoshop
Voor het werken met de RAW-bestanden van deze camera was er een simpele oplossing, namelijk het werken met de software van Olympus zelf, toch was ik op zoek naar een oplossing die ook voor andere camera’s zou gelden, immers zou deze dan voor alle camera's waar ik in de toekomst dit probleem mee zou hebben werken. Ik kwam uit bij de Adobe Digital Negative converter. Hiermee zet je (bijna alle) bestanden om naar het Adobe DNG formaat, waarna je er verder mee kan werken.
Lees ook: Waarom het starten van je eigen YouTube kanaal een goed idee is
Nog niet ondersteunde RAW-bestand omzetten met de gratis Adobe DNG Converter
Hoe zet je jouw niet ondersteunde RAW-bestand om? Download Adobe DNG Converter gratis op deze website en installeer het bestand. Vervolgens kan je de bestanden openen door op ‘Select folder’ te drukken. Je selecteert daarna waar je de bestanden opgeslagen wil hebben. Mocht je een andere bestandsnaam willen kiezen, dan is dit mogelijk. Daarnaast zijn er ook nog geavanceerde mogelijkheden zoals hoe groot de JPEG preview is.
Als jouw nog niet ondersteunde RAW-bestand is omgezet, dan kan je dit DNG bestand vervolgens gebruiken in Photoshop .
Het werken met een DNG RAW-bestand: andere voordelen
De bestandsextensie DNG is ontwikkeld om ervoor te kunnen zorgen dat RAW-bestanden in de toekomst altijd geopend kunnen worden. Wellicht heb je het al gemerkt: een RAW-bestand van nu is heel anders dan ééntje van dertig jaar geleden, zelfs als je werkt met hetzelfde merk. DNG is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je heel ver in de toekomst nog steeds kan werken met jouw RAW-bestanden.
Daarnaast heeft DNG nog andere voordelen: als je werkt met een oudere versie van Lightroom of Photoshop moet je de software upgraden om met RAW-bestanden te kunnen werken van een nieuwe camera. Dit kan een kostbare aangelegenheid zijn. Door ze eerst om te zetten, kan je de bestanden wel openen. DNG-bestanden zijn over het algemeen net iets kleiner dan de RAW-bestanden, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Dit komt door de lossless-compressie. DNG leent zich dan ook voor het archiveren van je RAW-bestanden.
Nadelen aan DNG zijn er ook: mocht je gebruik maken van eigen software van de camera en deze ondersteunt geen DNG dan kan je deze niet meer gebruiken. DNG blijft van Adobe en je kan beargumenteren dat deze al een groot genoeg gedeelte van de markt hebben, ook al geven ze nu gratis toegang. Dat kan immers in de toekomst veranderen. Het kost daarnaast tijd om je bestanden om te zetten.