Hands On Preview: Panasonic GF5
Panasonic GF5, heb ik soms zitten slapen en de GF4 gemist? Nee, zeker niet. In Japan schijnt de uitspraak van 'vier' nogal te lijken op het woord dood. Niet voor niets is er bijvoorbeeld ook nooit een Panasonic LX4 geweest. Maar genoeg over de naam, laten we het toestel eens beter bekijken.
De uiterlijke verschillen met de Panasonic GF3 zijn bijzonder klein. Wat vooral opvalt is het nieuwe greepje, bekleed met een rubberachtig materiaal. We hebben de toestellen echt naast elkaar moeten zetten om andere verschillen te zien. Zo is het toestel net iets minder afgerond en loopt de strip aan de bovenzijde niet langer in de zijkanten door.
Links de nieuwe Panasonic GF5, rechts de GF3. De verschillen zijn marginaal
Nieuw menu, beter scherm
Zet je de camera aan, dan valt er echter direct het nieuwe menu op. De wat gedateerd aandoende menu's uit de andere Lumix G-camera's zijn vervangen voor een veel vlotter ogend ontwerp. Er is goed gekeken naar smartphones, zo kun je als bij een iPhone met een soort 'cover flow' door de verschillende filters heen bladeren en is het ook mogelijk om de achtergrond van de menu'tjes te vervangen voor een eigen foto.
Helaas is het aanraakscherm nog steeds drukgevoelig (resisitief), in plaats van capacitief, zoals bij de meeste smartphones. Hierdoor gaat het scrollen soms net wat minder vloeiend dan je gewend bent en wordt multi-touch niet ondersteund. Desalniettemin is het menu een grote vooruitgang ten opzichte van andere Lumix G-modellen. Overigens is het lcd zelf ook aangepast, de resolutie groeide van 460.000 naar 920.000 beeldpunten, waardoor foto's en video's veel scherper ogen en ook beter op scherpte kunnen worden beoordeeld.
Filters
Ten opzichte van de GF3 krijgt de Panasonic GF5 er acht nieuwe creatieve filters bij, waarmee het totaal op veertien komt. Nieuw zijn onder andere een soft focus-filter en dynamisch zwart-wit. Elk filter heeft een variabele die je kunt aanpassen. Zo kun je bij softfocus de mate van onscherpte bepalen, terwijl je bij selectieve kleur de te tonen kleur kunt kiezen.
'Nieuwe' sensor
Volgens Panasonic heeft de GF5 een nieuwe sensor, de gelijkgebleven resolutie van 12,1-megapixels doet echter vermoeden dat nieuw een groot woord is. Panasonic belooft dat de prestaties bij weinig licht beter zijn dan die van de GF3 en geeft je de vrijheid isowaarden in te stellen tussen 160 en 12800. Voorheen bedroeg de maximale gevoeligheid iso 6400. We hebben nog niet de mogelijkheid gehad foto's met hoge iso-waarden te bekijken, we verwachten dat de resultaten vergelijkbaar zijn met de GX1 (zie DIGIFOTO Pro Masterclass 1.2012 voor de review van dit toestel).
Autofocus
Panasonic laat de GF5 meeprofiteren van de snelle en geavanceerde autofocus van GX1. Volgens Panasonic kan de GF5 daardoor in 0,09 seconden het onderwerp in focus hebben. Behalve scherpstellen met de ontspanknop, kun je ook het touchscreen gebruiken om simpelweg datgene wat je scherp wilt hebben aan te raken. Ook als het onderwerp beweegt zal de camera deze blijven volgen. We hebben het beperkt kunnen uitproberen tijdens de presentatie van het toestel maar de eerste indruk is dat de autofocus inderdaad snel en nauwkeurig zijn werk lijkt te doen. Een uitgebreide review zal uitsluitsel moeten geven.
Video
Filmen kan, net als bij de GF3, op 1080i met 60 of 50 beelden per seconde of op 720p met eveneens 60 of 50 fps. Wel nieuw is de ingebouwde stereo-microfoon. Alhoewel nieuw, de GF2 had deze al, maar de GF3 moest het met mono-geluid doen. Een externe microfoon aansluiten is er niet bij. Hetzelfde geld overigens voor een externe flitser, de Panasonic GF5 heeft een ingebouwd exemplaar maar geen flitsschoen.
Kleur bekennen, prijs en beschikbaarheid.
Panasonic levert de GF5 in vijf kleuren, waarvan er vier naar Nederland zullen komen. De zwarte en de bruine variant hebben een gripje met een leer-achtige structuur, terwijl de roze/paarse (Panasonic noemt het rood) en de witte camera een glad greepje hebben. Wanneer de GF5 in de winkels ligt en tegen welke prijs is nog niet bekend.
Kleur bekenen? Wat is dat?
Kleur bekenen? Wat is dat?