Hands-On Preview: Nikon D800 en D800E

Hands-On Preview: Nikon D800 en D800E

Hands-On Preview: Nikon D800 en D800E

Jesse Kraal 21088

Na maanden van geruchten is het moment dan eindelijk daar, de langverwachte opvolger voor de Nikon D700. Niet alleen krijgt de Nikon D800 een drie keer hogere resolutie, ook komt er een tweede model. Deze D800E heeft geen anti aliasing-filter en maakt daardoor nog scherpere foto's.

Veel verassingen zijn er niet meer tijdens de introductie van de Nikon D800, veel van het nieuws lekte al uit en zelfs complete afbeeldingen van de camera stonden al eens op het internet. Desalniettemin is de Nikon D800 groot nieuws. Voorganger D700 was een geliefd toestel en zijn vervanger zal voor Nikon een belangrijke camera zijn.

Nikon D800

36,3 megapixels

Goede ruisprestaties zijn een van de speerpunten van de D700. Toen uitlekte dat de D800 een fullframe 36,3-megapixelsensor zou krijgen, was er direct vrees voor de beeldkwaliteit bij hoge iso-waarden. Wij hadden de mogelijkheid om een week voor de introductie al kort  met de D800 te spelen. Helaas mochten er geen eigen geheugenkaartjes in de camera, maar voor zo ver we de resultaten op het schermpje hebben kunnen beoordelen, is er in ieder geval geen achteruitgang. Het iso-bereik loopt van iso 100 tot 6400 en kan worden uitgebreid tot iso 50-25.600.

Nikon D800

We konden de ruisprestaties alleen beoordelen op het display. Hier zie je een 100 procent crop van een afbeelding op iso 25.600. De camera lijkt in ieder geval niet onder te doen voor de D700

Driemaal hogere resolutie

De reden dat Nikon kiest voor een driemaal hogere resolutie dan in de D700 is tweeslachtig. Enerzijds is de technologie volgens Nikon ver genoeg om bij een dergelijke resolutie goede ruisprestaties te kunnen waarborgen, daarnaast zal het toestel hoogstwaarschijnlijk ook de Nikon D3X opvolgen. Andere gevolgen van die strategie zijn een sluiter die tot 200.000 sluiterbewegingen is getest en verbeterde weathersealing. Het gewicht nam daarentegen zo'n tien procent af ten opzichte van de D700, deze bedraagt nu ca. 895 gram.

Nikon D800

Verbeterde lichtmeter

Er is meer nieuws, zo is er een verbeterde matrix-lichtmeter met 91.000 pixels en is de 51-punts autofocus aangescherpt. Naast de bekende compact flash-kaart, kun je je D800 voortaan ook uitrusten met een sd-kaartje. Het lcd groeide een heel klein stukje naar 3,2-inch, maar behield dezelfde resolutie: 920.000 beeldpunten.

Nikon D800

Naast cf-kaarten, kun je de Nikon D800 ook uitrusten met een sd-kaartje

Iets minder snel

Nikon maakt een duidelijker onderscheid tussen de D4 en de D800. Haalt die eerste een hoger aantal beelden per seconde dan zijn voorganger, de D800 is juist iets langzamer dan de D700. Je kunt in volledige resolutie maximaal vier beelden per seconden maken, dat was voorheen vijf beelden per seconde. Door het gebruik van een Expeed 3-processor gaat de verwerking wel vlotter, ook staan de foto's dankzij een usb3.0-aansluiting sneller op je pc of mac.

Nikon D800

Video

Nikon laat de D800 profiteren van dezelfde video-eigenschappen als de D4. Dat betekent een 1080p-resolutie met maximaal dertig beelden per seconde of 720p met maximaal zestig beelden per seconde. Voor doorgewinterde videografen zal vooral de mogelijkheid om ongecomprimeerde video op te nemen via de hdmi-poort als muziek in de oren klinken. Net als bij de D4, kun je je koptelefoon ook direct op de D800 aansluiten.

Nikon D800

Nikon D800E

Naast de standaard D800, gaat Nikon nog een model voeren. Deze D800E is gelijk aan de D800, maar heeft geen anti aliasing-fiter. Zo'n filter zorgt ervoor dat er geen moiré optreedt bij fijne structuren maar gaat ook ten koste van scherpte. Daarnaast kan software moiré-vorming netjes wegwerken. Denk overigens niet dat de camera goedkoper wordt van het weglaten van onderdelen, de adviesprijs ligt zo'n tien procent hoger dan die van de D800. Aanschaffen kan alleen bij geselecteerde Nikon-dealers.

Nikon D800

Prijzen en beschikbaarheid

Vanaf 22 maart zal de D800 worden uitgeleverd aan de eerste klanten, de D800E volgt ongeveer een maand later. Voor de D800 bedraagt de adviesprijs 2949 euro, de D800E moet 3299 euro kosten.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Wicek Listwan

Jammer dat die 100% crop niet te zien is...

afbeelding van jesse kraal

Aangepast! Helaas zit er nog steeds een onbekende bug in het systeem waardoor plaatjes soms onzichtbaar worden. Sorry voor het ongemak.

afbeelding van Zaazi

Vreemd dat er standaard een anti-aliasing filter in Nikon camera's zit. Ik ging er altijd vanuit dat RAW opnamen zonder enig filter of bewerking worden opgeslagen, als puur digitaal negatief. Ben benieuwd hoe het verschil er in praktijkvoorbeelden tussen beide camera's uitziet. In ieder geval een betaalbare full frame camera voor de hobby fotograaf.

afbeelding van Gerard A

Het is maar net wat je "betaalbaar" vind voor een hobby fotograag, ik vind het nogal wat.

afbeelding van roelj

Volgens mij is het een fysiek/optisch filter, op de sensor. Andere fabrikanten noemen het een lowpass filter.

afbeelding van jesse kraal

Klopt, er zijn verschillende termen voor. Overigens hebben vrijwel alle camera's ook een infrarood-filter en vaak nog een helde beschermfilter.

afbeelding van Stephan

Er is ook een bedrijf wat gespecialiseerd is in het verwijderen van AA filter van bestaande camera's. maxmax.com

Het enige wat ik echt niet begrijp is waarom het weglaten van een filter moet leiden tot een hogere prijs. Misschien iets voor digifotopro om eens uit te zoeken.

Heb net de sample foto's op nikon.com bekeken en die zien er echt fantastisch uit. Ik heb dit jaar een aantal opdrachten waarbij grote prints gemaakt moeten gaan worden.....misschien toch mijn D700 in de verkoop doen.

afbeelding van oape

Wow.. ! maar:
Ik vraag me ernstig af of je wel het volle potentieel uit deze camera kan
halen. De lenzen van Nikon zijn behoorlijk goed, maar zeker geen Leica of zelfs bijvoorbeeld Pentax (limited) kwaliteit. Het glaswerk lijkt me dan ook een flinke bottleneck hier.

afbeelding van kees koopmans

Juist veel hobby fotografen kozen ook voor de d700. De 36 megapixel zal velen tegen houden. De enorme grote bestanden vragen om krachtige computers en grote harde schijven. 36 Megapixel heeft bijna niemand nodig om een mooie foto te maken.

afbeelding van Zaazi

Ooit digitaal begonnen met de D70 en nu de D90 zou de D800 een mooie opvolger zijn. Eerst de kat maar eens uit de boom kijken, een half jaar na de introductie is vroeg genoeg. Met zo'n kanon word je geen betere fotograaf, maar biedt wel enorme mogelijkheden. Als de kwaliteit overeenkomt met de specificaties, dan kun je als hobbyfotograaf de aanschaf er snel uithalen.

afbeelding van Gerrit Devinck

Ik snap nog altijd niet hoe veel mensen zich soms laten vangen door die full frame hype. Een portret met een Nikon D3100 met prime lens verschilt niet veel van dat met een full frame. Iemand met een Nikon D90 zit eigenlijk perfect wat beeldkwaliteit betreft. Maar ja : het handeltje moet blijven draaien zeker.

afbeelding van Anonymous

Ik ben zelf ook in het bezit van een D90 maar ben opzoek naar een Full Frame, want, het maakt wel degelijk uit. De DoF word mooier, je zit niet meer met een cropfactor, ISO omhoog gooien is geen probleem meer etc.

afbeelding van Marco M

Er is wel degelijk een verschil tussen een crop camera en een full frame camera.
Niet in de laatste plaats is er een behoorlijk verschil in scherptediepte, en de kwaliteit van een full frame sensor is beduidend beter.
De verlengingsfactor van een crop camera kun je een voordeel noemen als je voor minder geld dichterbij wilt komen met dezelfde lens. Dit heeft echter wel een nadelige invloed op de scherptediepte, zeker bij Macro fotografie.

afbeelding van RH Boks

Mooi werk van Nikon een camera die de komende 5 mischien 6 jaar mee gaat, langzaam komen we in analoog vaarwater van vervanging. De F camera's gingen 8 tot 10 jaar mee.
De prime lenzen 24,35,50,85,105 en 135 (lichtsterkte 1.4 ~ 2.0) zullen het goed doen alsmede de magische 3 (14-24, 34-70 en 70-200 2.8)
Mogelijk maakt Leica een aantal betere objectieven maar dat zijn wel de objectieven voor de M camera's. En dan alleen ook maar de 1.4 en 2.0 uitvoeringen.
De Nikon D800 zal niet onder doen voor de S2 en Pentax 645D alsmede de Fuji/Hasselblad H31 en H40. Die slecht een 30% grotere sensor hebben. (made by Kodak).

afbeelding van Zaazi

Moet je niet gewoon de Sigma Prime 50mm F1.4 EX DG HSM ervoor schroeven? Wie heeft er ervaring mee? Volgens mij het perfecte duo, dat garant staat voor de grootste scherpte en minste vertekening. Voor bijvoorbeeld slechte lichtomstandigheden bij optredens, maar ook landschap en ander minder dynamische sessies.

afbeelding van Egon Zitter

Opvolger van de D3x ?? een camera van 6,5 duizend euro wordt opgevolgd door een camera voor de helft van het geld ??Ze praten dan alleen maar over het aantal megapixels neem ik aan ??

afbeelding van Marco M

Geld moet je niet verwisselen met prestaties.
Van de D800 zijn de prestaties op papier beter, behoudens het aantal FPS.
Ongetwijfeld volgt er weer een dure D4x, als je die liever koopt, dan is Nikon daar vast blij mee.

afbeelding van Anonymous

Ja, Leica glas is mooi! Maar ehhh...., meestal 'out of stock'. Leica M producten bestaan voornamelijk alleen op papier, dat fotografeert wat lastig:). Dus toch maar een 'gewone' Nikon.