Goede fotografie documentaires die je online kunt vinden
Om inspiratie op te doen op de eerste de beste regenachtige zondag, is er gelukkig het internet! Een aanrader is om eens naar (een van) deze documentaires te kijken. Wanneer je ziet hoe andere fotografen dag en nacht met hun passie bezig zijn en hoe ze dat aanpakken, zullen nieuwe ideeën waarschijnlijk gaan borrelen en kun je vast niet wachten om zelf weer op pad te gaan.
Robin de Puy - Ik ben het allemaal zelf
In deze documentaire, die in 2016 uitkwam, maakt fotografe des vaderlands Robin de Puy een road trip door de Verenigde Staten, met haar camera. Ze is op zoek naar antwoorden over haar carrière - haal ik er nog steeds genoeg voldoening uit en haal ik wel alles uit mijn talent - en naar mooie portretten. Dat is immers haar specialiteit. In de documentaire zie je Robin aan het werk, begrijp je iets meer van hoe ze haar modellen uitkiest maar komen ook haar eigen onzekerheden aan de orde. Heel herkenbaar en rauw. Leuk feitje: tijdens deze reis maakte Robin voor het eerst kennis met Randy, over wie later een fotoboek en expositie kwam.
De documentaire vind je hier.
The Lomo camera: shoot from the hip
Deze film is een leuk, kleurrijk inkijkje in de wereld van de Lomography beweging. De filosofie hierachter is: niet nadenken, gewoon schieten. en moedigt daarmee een soort instinctieve vorm van fotografie aan. De beweging heeft 10 gouden regels die spontane en actieve fotografie ondersteunen, met minder aandacht voor fotografische technieken. Camera’s zijn immers niet uitgerust met autofocus of flitsers.
Ondanks dat de lomography beweging fotografisch niet het sterkste is, is de wereld van lomo wel erg interessant en kunnen een aantal ‘regels’ je fotografische wereld wel degelijk verrijken. Bijvoorbeeld ‘neem je camera overal mee naartoe’ en ‘ lomography (fotografie) is geen verstoring van je leven, maar een deel ervan’.
Op zoek naar Vivian Maier
In deze film duikt John Maloof in de mysterieuze wereld van de intrigerende straatfotografe Vivian Maier. Maloof tikte voor zo'n $300 een grote doos aan negatieven op de kop, tijdens een veiling. De beelden blijken van een zeer getalenteerde fotografe/nanny uit Chicago te zijn. Pas na haar dood in 2009 werd Maiers archief op een veiling ontdekt en tegenwoordig geldt ze als een belangrijke fotografe.Haar archief staat bol van de prachtige en zeer indrukwekkende straatfoto's, gemaakt met haar Rolleiflex. Opvallend is echter dat Maier haar foto's angstvallig verborgen hield voor de mensen in haar omgeving. Hoewel recensenten, galeries en het publiek inmiddels grote waardering hebben voor het werk van Maier, vragen de families voor wie ze werkte zich af of hun nanny al deze aandacht wel prettig gevonden zou hebben.
Deze documentaire vind je hier.