Godox beschuldigt Profoto van vuil spel

Flitseroorlog tussen Godox en Profoto

Eefke Burg 1668 1
Godox heeft de afgelopen tijd in slecht daglicht gestaan omdat ze een flitser hebben ontwikkeld, die wel heel veel lijkt op de A1 van Profoto. Profoto beschuldigde Godox dan ook van plagiaat, en heeft naar verluid nu zelfs de partners van Godox benaderd of ze de Godox V1 niet willen verkopen omdat er sprake is van plagiaat. De flitser Godox V1 is te verkrijgen voor slechts € 259,-, een kwart van de Profoto A1 die verkocht wordt voor € 995,-.

Godox geeft aan geen regels te hebben gebroken

Volgens Profoto heeft Godox met het uitbrengen van de Godox V1 een patent gebroken. Godox zelf, geeft echter aan van niets te weten. Zij geven aan, dat Profoto hen in een slecht daglicht stelt, door niet hen rechtstreeks te benaderen, maar in plaats daarvan de verkooppartners van Godox aan te spreken. Dit zouden ze hebben gedaan door een brief aan de verkooppartners van Godox te sturen. Godox beschuldigt Profoto dan ook van ‘vuil spel’. Godox vertelt dat als er daadwerkelijk sprake zou zijn van een patentbreuk, dat ze dit dan wel van de juridische afdeling van Profoto zouden hebben vernomen.

De redactie van DIGIFOTO heeft een brief onder ogen gekregen van Godox aan de verkooppunten waar de Godox V1 verkocht wordt. Hierin wordt aangegeven dat Profoto een brief zou hebben verzonden aan de verkooppunten waarin Godox de V1 beschikbaar stelt. Profoto zou hebben aangegeven in deze brief dat Godox de patentregels zou hebben doorbroken van de Profoto A1.  

Godox geeft in de brief aan; ‘hou er alsjeblieft rekening mee dat we nog geen enkele brief hebben ontvangen vanuit Profoto, waaruit zou blijken dat wij in overtreding zijn. We zijn ontzettend teleurgesteld dat Profoto niet direct contact met ons heeft opgenomen, maar in plaats daarvan contact opneemt met de verkooppunten.’

Godox geeft aan dat er door naar de verkooppunten toe te stappen dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. ‘Het is onze mening dat zij dit rechtstreeks naar verkooppunten hebben gestuurd omdat ze onze relaties met deze verkooppunten willen schaden.’ En dat is niet netjes, volgens Godox.

Maar is er daadwerkelijk sprake van plagiaat van Godox?

In de afbeeldingen die bij dit artikel staan, zijn de verschillende flitsers te zien. Hier is te zien dat de beide flitsers uiterlijk veel overeenkomsten vertonen. Er zijn echter ook verschillen. Daarnaast zijn de verschillen wellicht niet significant genoeg, waardoor patentaanvraag waarschijnlijk niet mogelijk is. Profoto zou wellicht niet in staat zijn geweest om de Godox V1 te stoppen. Het is op dit moment onduidelijk wat de status van de patentaanvraag is.

Meer lezen

Fisheye van 7.5mm voor Fujifilm

Verbod expositie LGBT foto’s

afbeelding van Eefke Burg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke

afbeelding van maxvanrijn_160535

Bieden hebben een ronde kop... Dat is het zo op het oog wel. Voelt als een beetje vuil spel van Profoto.

Desalniettemin is dit volgens mij prima reclame voor de Godox. Kan mij niet voorstellen dat die hier heel ongelukkig van worden (en het product uiteindelijk in de schappen blijft liggen).