Geheugenkaart problemen? Zo voorkom je ze

Geheugenkaart problemen? Zo voorkom je ze

Redactie DIGIFOTO Pro 1437
Zonder geheugenkaart kom je als fotograaf nergens. Dan is het al helemaal vervelend als je net een hele fotosessie hebt gehad en je kaart kapot blijkt te zijn. Dit kan iedereen overkomen, want geheugenkaartjes zijn nu eenmaal heel fragiel. Met onderstaande punten verklein je de kans op kapotte geheugenkaarten.

Dat je geen goedkope geheugenkaartjes koopt is natuurlijk erg logisch. Ook dat je niet zomaar een geheugenkaartje uit je computer moet verwijderen, is voor iedereen wel duidelijk. Althans, daar gaan we wel vanuit natuurlijk. Daarnaast zijn er nog veel meer dingen waar je op moet letten om geheugenkaart beschadigingen te voorkomen.

geheugenkaart

1. Gebruik een goede kaartlezer

Naast de kwaliteit van geheugenkaarten is er ook een verschil in kaartlezers. Met een kaartlezer zet je de bestanden over op je computer. Wanneer je niet investeert in een goede kaartlezer kan het zo zijn dat je bestanden beschadigd raken of nog erger, dat je geheugenkaart permanent beschadigd raakt.

2. Eerst de camera uit, dan de geheugenkaart eruit

Een makkelijke manier om je geheugenkaart te sparen is door eerst je camera uit te schakelen en dan pas je geheugenkaart eruit te halen. Het verwijderen van de geheugenkaart wanneer de camera nog aan staat kan het schrijfproces onderbreken en de afbeeldingsbestanden beschadigen. Probeer ook zo min mogelijk te fotograferen wanneer de batterij bijna leeg is. Zodra je aan het fotograferen bent en je camera valt uit, kan dit ook schadelijk zijn voor je foto's.

geheugenkaart

3. Vul je geheugenkaart niet helemaal

Het gaat misschien tegen je natuur in. Als je de ruimte hebt, dan wil je die ook gebruiken. Een geheugenkaart die bijna vol is, presteert minder goed en dat kan gevolgen voor je afbeeldingen hebben. Om dit probleem te voorkomen, investeer je in een grote geheugenkaart en houd je het aantal afbeeldingen in de gaten. Vul je kaart niet met meer dan 85-90% van de capaciteit en houd altijd een reserve-kaart bij de hand.

4. Wisselen van toestel? Eerst formatteren

Als je met twee of meer camera's werkt is het belangrijk dat je niet zomaar switcht tussen de camera's. Dit geeft veel risico aan de bestaande fotobestanden op de geheugenkaart. Mocht je nu echt moeten wisselen tussen je apparatuur, formatteer dan eerst je kaart. Of zorg dat je een tweede kaart bij je hebt.

geheugenkaart

5. Verwijder geen foto's vanuit de camera

Als je fotografeert en je ziet direct dat het geen goede foto is, is de verleiding groot om hem met je camera te verwijderen. Probeer dit niet te doen omdat dit ook schade kan geven aan de andere bestanden op de geheugenkaart. Daarnaast is het uitzoeken en verwijderen van afbeeldingen zonde van je tijd die je ook kunt gebruiken om te fotografern. Wacht dus met het uitzoeken en verwijderen tot je je bestanden hebt geüpload op je computer.

6. Formatteer altijd je geheugenkaart voor gebruik

Het formatteren van de geheugenkaart is al eerder voorgekomen in dit lijstje, maar toch noemen we hem nog eens. Het formatteren van je geheugenkaart is erg belangrijk. je wilt namelijk een schone lei hebben om te beginnen met je fotografie. Als je voor een nieuwe shoot je kaart formatteert heb je ook niet de kans om twee verschillende fotoshoots door elkaar te halen.

geheugenkaart

Lees ook: Is het onverantwoordelijk om een bruiloft vast te leggen op slechts één geheugenkaart?

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie