Geen stopcontact meer nodig: opladen op zonne-energie

Redactie DIGIFOTO Pro 1318
Als fotograaf ontkom je er niet aan: het opladen van je digitale apparatuur. Na een dag je camera intensief te hebben gebruikt, moet deze weer voorzien worden van stroom. Gelukkig gaat dit heel makkelijk: je stopt gewoon je snoer in het stopcontact en de rest gaat vanzelf. Toch?

Je apparatuur opladen via het stopcontact is de meest gangbare manier, maar niet de enige. Momenteel is er een makkelijkere én duurzame manier om al je apparatuur op te laden.

Verspil niet onnodig stroom

Met wat voor digitale apparatuur je als fotograaf wel allemaal niet te maken hebt. Waarschijnlijk heb je zelfs meerdere camera's waar je mee werkt. Handig, want als de ene leeg is, kun je over op de andere. Ook voor fotografen met meerdere specialisaties of die veel experimenteren is het hebben van meerdere, verschillende camera’s erg handig. Maar dat is niet het enige. Ook heb je waarschijnlijk een laptop, telefoon en een iPad die allemaal regelmatig moeten worden opgeladen. Als je erover nadenkt, is dat behoorlijk veel stroom dat dagelijks verbruikt wordt. Ga energie vergelijken om zo het goedkoopste energiecontract te vinden. Gelukkig, er is een makkelijkere, handigere én duurzamere manier om je apparatuur op te laden: de zonnelader.  

Duurzaam opladen zonder stopcontact

De zonnelader is een oplader waarbij geen stopcontact nodig is, omdat deze oplaadt via zonne-energie. Te mooi om waar te zijn? Helemaal niet! De zonnelader heeft namelijk vele voordelen. Zo is deze oplader op zonne-energie compact in formaat en kan dus makkelijk worden meegenomen. Door het zonlicht kun je al je digitale apparaten makkelijk en duurzaam opladen, zelfs onderweg. Maar hoe werkt het nou eigenlijk? Voordat je de solaroplader gaat gebruiken, laad je deze eerst volledig op via het stopcontact. Daarna sluit je de camera, telefoon, laptop of ander digitaal apparatuur via een kabel aan op de solar oplader. Zodra de oplader blootgesteld wordt aan zonlicht, vergelijkt deze de energie. De accu laadt automatisch bij en laad je apparaat op. Dit opladen wordt gedaan door middel van vele zonnepaneeltjes die het zonlicht eerst opvangen en daarna omzetten in stroom. De zonnelader laadt jouw camera of ander apparaat via deze opgewekte stroom op. Op de dagen dat de zon niet schijnt, is er altijd de mogelijkheid om de zonnelader op te laden via het stopcontact. Makkelijk, toch? Zo heb je op locatie altijd een oplader bij de hand.

De toegankelijkheid groeit

Als je denkt dat een lader op zonne-energie er niet aantrekkelijk uit ziet, dan heb je het mis. Er zijn namelijk solar opladers met speciale designs in de vorm van bijvoorbeeld bomen. Er zijn zelfs zonneladers verwerkt in alledaagse gebruiksvoorwerpen. Denk hierbij aan tassen en koptelefoons. Dit zorgt ervoor dat zonne-energie voor steeds meer fotografen toegankelijker wordt. Toch kan een zonnelader een behoorlijke investering zijn, omdat de prijzen kunnen oplopen tot meer dan honderd euro. Er zijn ook goedkopere zonneladers, maar deze kunnen grote verschillen hebben in kwaliteit en oplaadtijd. Wil je weten welke zonnelader het beste werkt? Lees dan het onderzoek naar zonneladers voor de mobiele telefoon van BNNVARA.

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie