Gaat Fujifilm de videoconcurrentie aan met Panasonic?

Gaat Fujifilm de videoconcurrentie aan met Panasonic?

Gaat Fujifilm de videoconcurrentie aan met Panasonic?

Itam van Teeseling 992

Het zijn mooie tijden voor videografen. Steeds meer camerafabrikanten richten zich op low-budgetvideomakers. Onlangs kwam het nieuws al voorbij dat RED, producent van dure high-end videocamera's, zich samen met Foxconn gaat richten op betaalbare 8K-camera's. En met de komst van de nieuwe X-H1 mirrorless camera doet ook Fujifilm een gooi naar deze markt.

Het zal vooral Panasonic zijn die deze trend als concurrentie gaat zien. Met de Lumix GH-serie is Panasonic een van de populairdere merken op het gebied van betaalbare (semi)pro camera's. Panasonic maakte het met deze serie mogelijk om voor nog geen 2000 euro een mooie Micro¾ systeemcamera te kopen die kan concurreren met de duurdere DSLR- en systeemcamera's, gericht op video, van Canon en Sony.

Net als de Panasonic Lumix GH5 (en de recentere GH5S) is de X-H1 een fotocamera met stiekem heel veel mooie specs die hem geschikt maken voor video. En sommige elementen maken hem misschien nog wel beter voor video dan de GH5. Zo heeft de X-H1 bijvoorbeeld In Body Image Stabilisatie (IBIS). Dit betekent dat de sensor meeveert met bewegingen die de camera maakt. De onlangs verschenen GH5S heeft dit niet, wat voor wat opschudding zorgde onder videomakers, omdat de meeste low-budget videografen veelal zonder externe stabilisatie zullen filmen.

Wat maakt de X-H1 zo fijn voor video

Er zijn verschillende specs die er op wijzen dat de XH-1 een fijn videomaatje kan zijn. Zo kan er intern gefilmd worden in een plat log-kleurprofiel, genaamd F-Log, om een groot dynamisch bereik te bewerkstelligen en colorgrading in postproductie gemakkelijker te maken.

Daarnaast is er gedacht aan het opnemen van geluid. Er is bijvoorbeeld  de mogelijkheid de interne low-cutfilter aan en uit te zetten, om lage bijgeluiden te elimineren. En ook zijn de audiofuncties makkelijk toegankelijk gemaakt via het touchscreen.

Wat natuurlijk een must is tegenwoordig, is de mogelijkheid om in 4K te filmen. En dat doet de XH-1 met een bitrate van 100 mbps tot 200 mbps. Voor slowmotion kan de camera tot 120 frames per seconde halen in Full HD.

Cinelenzen

Fujifilm heeft ook aangekondigd binnenkort met twee nieuwe cine-objectieven te komen die compatible zijn met de X-mount van e X-H1.

Concurrentie met de GH5

Het is duidelijk dat steeds meer camerafabrikanten de markt ontdekken die Panasonic al eerder heeft ontdekt: de lowbudget filmmaker. Voor Panasonic misschien niet zo leuk, maar voor de videografen breekt er hoogstwaarschijnlijk een mooie tijd aan waar er meer keuze zal zijn en prijzen wellicht nog scherper worden.

Prijs en beschikbaarheid

De Fujifilm X-H1 is beschikbaar in maart 2018 en gaat € 1899,- kosten.

Meer info: Fujifilm

Belangrijkste video specs:

- Sensor: 23.5mm x 15.6mm(APS-C)X-Trans CMOS III with primary color filter
- Videobestandsformaat: MOV (MPEG-4 AVC / H.264, Audio: Linear PCM / Stereo sound 24bit / 48KHz sampling)
- Lensmount: FUJIFILM X mount
- Beeldstabilisatie: (IBIS) Image sensor shift mechanism with 5-axis compensation
- Dataopslag: SD-kaart

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam