Fotografie in het digitale tijdperk: hoe technologie voor uitdagingen zorgt

Fotografie in het digitale tijdperk: hoe technologie voor uitdagingen zorgt

Redactie DIGIFOTO Pro 2309

In het huidige digitale tijdperk hebben fotografen te maken met steeds meer uitdagingen en concurrentie, met name door de opkomst van nieuwe technologieën. Volgens sommigen kan AI er zelfs voor zorgen dat fotografen overbodig worden. Op korte termijn lijkt het zo’n vaart niet te lopen, maar AI-tools houden wel degelijk een bedreiging in. Tegelijkertijd biedt het ook kansen. Het is slechts een enkel voorbeeld van hoe technologie de fotografiebranche transformeert. We verkennen hoe nieuwe technologieën fotografen al dan niet bedreigen en wat zij kunnen doen om zich hiertegen te wapenen.

De opkomst van AI-afbeeldingen

Artificiële intelligentie (AI) is inmiddels zo geavanceerd dat het in staat is om realistische afbeeldingen te genereren, ook van mensen, dieren en landschappen. Deze AI-afbeeldingen kunnen een bedreiging vormen voor professionele fotografen, omdat ze de vraag naar traditionele fotografie kunnen verminderen. Echter, fotografen kunnen ook profiteren van AI door het te gebruiken om hun eigen werk te verbeteren en te innoveren. Door bijvoorbeeld AI-algoritmes te gebruiken om de kwaliteit van hun foto's te verbeteren, kunnen fotografen concurreren met AI-gegenereerde afbeeldingen. Professionele fotografen zullen nog meer uitgroeien tot digitale experts en gebruikmaken van slimme tools om hun werk te verbeteren.
Hoewel AI-afbeeldingen vaak verbluffend realistisch zijn, kunnen ze nog steeds worden onderscheiden van echte foto's. Vaak zijn er subtiele onvolkomenheden en onnatuurlijke elementen. Fotografen kunnen zich bovendien onderscheiden door hun artistieke stijl, door hun creativiteit en door te focussen op het vastleggen van authentieke menselijke emoties. Dit zijn zaken waar AI nog steeds bijzonder veel moeite mee heeft. Bovendien kan de waarde van een foto niet alleen worden bepaald door de technische kwaliteit, maar ook door het verhaal dat het vertelt en de emoties die het opwekt.

NFT's, digitale kunst en blockchaintechnologie

De opkomst van niet-vervangbare tokens (NFT's) heeft een nieuwe markt voor digitale kunst en fotografie gecreëerd. NFT's zijn unieke digitale activa die zijn gekoppeld aan een blockchain en die kunnen worden gekocht, verkocht of verhandeld met behulp van cryptomunten. Deze cryptomunten kunnen worden gekocht via handelsplatforms als Immediate Edge (https://immediateedge.biz/nl/). De digitale werken kunnen dan weer worden verhandeld via platforms als OpenSea. Dit is de grootste marktplaats voor NFT’s. Voor fotografen biedt dit alles nieuwe mogelijkheden. Door hun foto's als NFT's aan te bieden, kunnen fotografen hun werk beschermen tegen replicatie en diefstal, en tegelijkertijd profiteren van de groeiende interesse in digitale kunst en collectibles.

Deepfakes en de uitdagingen voor fotografen

Deepfakes zijn AI-gegenereerde video's of afbeeldingen waarbij het gezicht of de stem van een persoon wordt vervangen door die van iemand anders. Dit kan leiden tot desinformatie, reputatieschade en andere problemen. Videografen en bekende personen waarvan reeds veel beeldmateriaal beschikbaar is, krijgen te maken met deze risico’s van deepfakes. Ook voor fotografen is dit het geval. Zo is er bijvoorbeeld de AI Time Machine waarmee mensen zich met alledaagse foto’s kunnen transformeren tot historische figuren. Ze hebben dus geen pak of een fotograaf meer nodig om zich om te toveren in een middeleeuwse ridder of een Romeinse soldaat.

De rol van overheden en het reguleren van nieuwe technologie

Overheden kunnen een belangrijke rol spelen en de nieuwe technologie aan regels onderwerpen. Dit kan onder andere door wetgeving in te voeren om deepfakes en AI-gegenereerde afbeeldingen te reguleren. Ze kunnen een beleid ontwikkelen om de groeiende markt van NFT's te stroomlijnen. Een van de belangrijkste zaken is echter transparantie: men moet weten of een afbeelding of foto echt is of is gemaakt door kunstmatige intelligentie. Daarnaast kunnen overheden educatieve programma's en workshops aanmoedigen die fotografen helpen om zich aan te passen aan de veranderende technologieën. Daarbij kunnen fotografen leren hoe ze dit alles in hun voordeel kunnen gebruiken.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie