Fotograferen, wedden en andere interessante kanten van sportevenementen

Redactie DIGIFOTO Pro 585

Bij sommige evenementen zijn het voor veel liefhebbers de randzaken die het plaatje compleet maken. Sportwebsites en hun sociale media draaien de hele dag door overuren om alle ontwikkelingen bij te houden, de fans missen geen feitje over hun favoriete sporters en evenementen zijn dankzij het internet op de voet te volgen vanaf bijna elke plek op aarde. Sport is intenser geworden aan de zijlijn. Ook voor de fotografen en diegenen die een gokje willen wagen op de uitslagen, of andere sportieve gebeurtenissen. 

 

Inzetten op sportevenementen

Een Europees of mondiaal kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen, Formule 1, het zijn allemaal grootscheepse festijnen waar liefhebbers soms een graantje van meepikken door op de juiste uitslag in te zetten. Natuurlijk doen ze dat idealiter op een verantwoorde manier. In de eerste plaats kiezen ze voor bookmakers met een licentie, zodat hun inzetbedrag veilig is en er een protocol is om gokverslaving tegen te gaan. Verder lezen sportwedders zich goed in, bijvoorbeeld in de xG bij voetbal. Deze afkorting staat voor Expected Goals, gebaseerd op nauwkeurig in kaart gebrachte statistieken. 

Sportfotografie: tot in detail de spanning vastleggen

Naast wedden op sportwedstrijden is fotograferen een hobby op zich. De gelukkigen met een accreditatie (een pas die toegang dicht op het veld verleent) zitten met hun lens bovenop een gemiste penalty of een polsstokhoogspringer die een record vestigt. Maar ook op de geconcentreerde blikken van hordelopers, een supporter die zich helemaal schor schreeuwt, de traan van een verliezer, de startschotman die aan zijn pistool staat te prutsen of andere al dan niet tragikomische taferelen. De spanning en adrenaline worden tot in detail vastgelegd. De wedstrijd alleen is niet genoeg, het is juist vaak de ambiance die van een mooie foto afspringt. 

Hilarische yells: supporters maken de sfeer

Eindeloos lang is de lijst met opvallende acties van supporters, zonder wie sportwedstrijden nooit hetzelfde zouden zijn. Het spektakel is geen spektakel zonder de sfeer die hoog opgepookt wordt vanaf de tribunes. Dat hebben we in de lockdownperiode wel gezien. Enkel het geluid van een bal en een roepende trainer komen nogal droog over op de tv. Normaal gesproken zouden de kijkcijfers bij deze aanblik als een baksteen zakken, ware het niet dat iedereen thuis moest blijven en een sportwedstrijd op tv een zeldzaam verzetje was. Maar toen ontbraken dus de hilarische yells die supporters kunnen verzinnen. Een van de bekendste is Will Grigg's on fire, een ode aan de Ierse cultspeler die tijdens het gehele EK van 2016 nota bene niet in actie kwam. 

De nabeschouwing van analisten wordt soms zelfs beter bekeken

In sportkantines noemen ze het De Derde helft, in Hilversum hebben ze het over analyses van deskundige ex-sporters. Maar vaak komt het op hetzelfde neer. Vaak is er meer ruimte voor anekdotes dan dat er daadwerkelijk over het rendement van een spits wordt gepraat. Het grappige, zeker in deze context, is dat de nabeschouwing vaak beter wordt bekeken dan de wedstrijd zelf. Dat zegt alles over de veelzijdige en onvoorspelbare randzaken van sport.
 

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie