Boek met naaktfoto's Emily Ratajkowski gepubliceerd

Fotograaf publiceert ongevraagd boek met pikante foto’s

Fabienne Keijzer 2622 0
Een ongemakkelijke kwestie in fotografieland. Fotograaf Jonathan Leder heeft een boek gepubliceerd met daarin een groot aantal pikante foto’s van actrice en model Emily Ratajkowski. De ‘Gone Girl’ actrice is furieus en zegt dat de foto’s zonder haar toestemming zijn gepubliceerd.

Model en actrice Emily Ratajkowski 

Emily Ratajkowski werd in één klap bekend door haar optreden in de seksistische ‘Blurred Lines’ videoclip van Robin Thicke die in 2013 verscheen. Inmiddels heeft ze een aantal grote rollen in Hollywoodfilms op haar naam staan en heeft ze miljoenen volgers op Instagram. Ratajkowski is niet vies van een pikante foto hier en daar, maar maakt daarmee ook een duidelijk statement: “Het is mijn lijf, dus mijn keuze.” De actrice, die ook veel modellenwerk doet, is een actieve feministe, zo schreef ze onlangs een artikel voor de website van actrice en feministe Lena Dunham, en wil jonge meisjes laten zien dat ze de baas zijn over hun eigen lichaam. Maar nu is Ratajkowski verwikkeld in een kwestie waar ze de controle niet over heeft.
Boek Leder/Ratajkowski

Pikante fotoshoot met Jonathan Leder 

Een jaar voordat de bekende videoclip uitkwam deed Emily een fotoshoot met fotograaf Jonathan Leder. Het resultaat is een groot aantal polaroids, met een schaars geklede Emily, waarvan een kleine selectie bestemd zou zijn voor een publicatie in kunstzinnig magazine. Nu, vier jaar later, heeft de fotograaf ruim 150 van de foto’s gepubliceerd in een boek in samenwerking met de erotische uitgeverij Imperial Publishing. De actrice is op zijn zachtst gezegd niet blij met het boek en sprak zich uit via Twitter, een aantal dagen na de bekendmaking van het boek: “Dit boek en de foto’s erin zijn een overtreding. De foto’s zijn zonder mijn toestemming gebruikt en dat is precies het tegenovergestelde van waar ik voor sta: vrouwen die zelf de keuzen maken wanneer en hoe ze hun seksualiteit en lichaam willen delen.”

Geen toestemming nodig voor de publicatie 

Hoewel het misschien gepast zou zijn van Leder om toestemming te vragen, volgens Digitalrev is dat niet nodig. Omdat Ratajkowski heeft ingestemd met de fotoshoot die bedoeld was voor publicatie bezit Leder de volledige auteursrechten van de collectie. Het is trouwens niet de eerste keer dat de foto’s zijn gebruikt. In 2015 publiceerde de fotograaf in samenwerking met dezelfde uitgeverij een kleine collectie van de foto’s. Toen had de actrice er niks op te zeggen. Wellicht heeft ze het gemist of is ze nu van gedachten veranderd, we zullen het niet weten. Noch de fotograaf of Imperial Publishing heeft gereageerd op de kwestie.

Leder/Ratajkowski: Collectors Edition met ruim 150 polaroids

Het boek, getiteld: Leder/Ratajkowski: Collectors Edition, is te koop via de uitgeverij voor 80 dollar. Een groot deel van de polaroids die in het boek te vinden zijn, zijn gepubliceerd op deze website. Ook zal er in februari 2017 een expositie plaatsvinden in de Castor Gallery in New York.
Boek Leder/Ratajkowski
Wat vinden jullie van deze kwestie? Had Jonathan Leder toestemming moeten vragen aan Emily Ratajkowski voordat hij het boek publiceerde? Of mag hij met de foto’s doen wat hij wil? Laat het ons weten in de comments.

afbeelding van Fabienne Keijzer

FabienneKeijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanFabienne