Fotograaf Eddy van Wessel over zijn werk in de frontlinies
Al drie decennia dringt fotograaf Eddy van Wessel door tot het hart van de oorlog; de laatste jaren in Irak, Tsjetsjenië, Syrië en Oekraïne. Hij vertelde op 28 september in Nationaal Monument Kamp Vught aan de hand van foto's over zijn reizen, het meest recent naar Oekraïne. Van Wessel maakte de gevechten van dichtbij mee. En wat doen de oorlogen persoonlijk met hem?
Fotografie: Eddy van Wessel
Van Wessel reisde sinds de inval in 2022 meerdere keren naar Oekraïne. In januari reikte de jury van de Zilveren Camera 2022 hem de eerste prijs uit in de categorie 'Nieuws en documentair internationaal' voor zijn serie ‘Ruïnes van de vrijheid’. Hij is de eerste fotograaf die vier maal deze prijs kreeg.
Van Bosnië tot Oekraïne
Van Wessel begon zijn werk als oorlogsfotograaf in Bosnië in 1985. Altijd werkt hij als freelancer voor (inter-)nationale media. De oorlog in Oekraïne is anders dan de oorlogen die hij in zijn loopbaan meemaakte. 'Deze oorlog raakt iedereen. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. (..) Ik kan er ook voor kiezen om een verhaal te vertellen aan de hand van een familie verder weg van het front. Maar daar heb je tijd en een schrijvend journalist voor nodig. Die twee dingen heb ik niet. Dus wil ik me onderdompelen in het conflict', zei hij in Trouw.
Een echtpaar zoekt steun bij elkaar in een kliniek nadat raketaanval hun huis vernietigde. Foto: Eddy van Wessel
Ruïnes voor de vrijheid
Uit het juryrapport: 'De jury koos dit jaar unaniem voor de indrukwekkende serie ‘Ruïnes voor de vrijheid’. De beelden maakten diepe indruk op de jury. Iedere foto slaat een nagel in je ziel en bij het zien van het volgende beeld gaat deze steeds een stukje dieper. De fotograaf brengt de slachtoffers van de oorlog in beeld met veel respect en discretie. Er zit een mooie gelaagdheid in de beelden en iedere foto in de serie is goed, urgent, compleet en vertelt een nieuw verhaal. Deze fotograaf verstaat zijn vak.' Van Wessel werkte en werkt onder meer voor Stern, Paris Match, Le Monde, Trouw, Der Spiegel en The Washington Post Magazine. Hij won verschillende belangrijke prijzen, onder meer voor zijn werk in Tsjetsjenië, Irak, en Syrië. Hierover zegt hij: 'Ik heb een veel groter bereik dan vroeger, dus ik hoop een verschil te maken met mijn foto’s.'
Eddy Van Wessel. Foto: Daniil Russov
Nationaal Monument Kamp Vught
De foto-expositie ‘Oekraïne: het pad naar vrijheid’ is te zien tot en met 7 januari en is ontwikkeld door Noorderlicht en Odesa Photo Days. Het herinneringscentrum, gevestigd op een deel van het terrein van voormalig SS-concentratiekamp Vught is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.
Dinsdag 27 februari – Eddy van Wessel, fotograaf
Voor de documentaireserie ‘Eddy’s oorlog’ volgde filmmaker Joost van der Valk oorlogsfotograaf Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. De documentaire toont hoe de fotograaf via ontmoetingen met Oekraïners de oorlog beleeft. Van Wessel werkt al dertig jaar als fotograaf in onder andere Syrië en Irak én is de meest bekroonde oorlogsfotograaf van Nederland.
Presentatie: Frénk van der Linden
19.00 - 20.00 uur, NPO Radio 1 Website: radio1.nl/kunststof