Norman Parkinson – Style Icons

Expositie met iconisch werk van Britse modefotograaf Norman Parkinson

Redactie DIGIFOTO Pro 1284
Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert nog tot en met morgen, 22 december, een expositie met iconisch werk van de Britse modefotograaf Norman Parkinson. Met 'Style Icons' toont de galerie een selectie klassieke portretten van stijliconen als Audrey Hepburn, Iman, Jerry Hall, Marie-Hélène Arnaud en Mick Jagger. Ook zijn enkele foto’s te zien op de kunstbeurs PAN Amsterdam.

Norman Parkinson (1913-1990) behoort tot de grootste fotografen van de twintigste eeuw. Vanaf de jaren dertig ontwikkelde de fotograaf zijn eigen onderscheidende stijl en bouwde in bijna zestig jaar een vernieuwend en omvangrijk oeuvre op. Hij heeft daarmee een belangrijke rol gespeeld bij de transformatie van modefotografie.

Het werk van Parkinson weerspiegelt de stijlontwikkeling van de vorige eeuw; van het vooroorlogse Engeland, de soberheid van de jaren '40 en de New Look van Parijs in de vijftiger jaren tot de Swinging Sixties in Londen en de glitter en glamour van de jaren '70 en '80. 

Internationale erkenning

Norman Parkinson kreeg internationale erkenning voor de baanbrekende aanpak om vrouwelijke modellen uit de statische studio te halen en in de open lucht of op exotische locaties te fotograferen. Door zijn dynamische, spontane en elegante stijl heeft hij voor een groot aantal toonaangevende fashion magazines gefotografeerd, waaronder Harper’s Bazaar, Vogue en Town & Country.

De portret- en modefotograaf heeft talrijke supermodellen, kunstenaars, schrijvers, musici, acteurs en Britse royals voor zijn camera gehad. In 1981 werd hij namens Koningin Elizabeth benoemd tot 'Commander of the British Empire' en ook geëerd met een grote overzichtstentoonstelling in de National Portrait Gallery in Londen.

Openingstijden galerie

De galerie is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur. Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Samenspel van compositie, kleur, vorm en lichtval 

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie