Expo: Migratie - Piet den Blanken en Stijn Peeters

Christel de Wolff 1635 0
Van 9 september tot en met 9 oktober is expositie Migratie van Piet den Blanken en Stijn Peeters te zien in Pennings Foundation te Eindhoven.

Fotojournalist Piet den Blanken uit Breda fotografeert al 25 jaar langs de grenzen van Europa migranten die zich in Europa willen vestigen. Voor het eerst wordt een overzicht gepresenteerd van 25 jaar vluchtelingenproblematiek verbeeld door Piet den Blanken. De foto’s worden gecombineerd met schilderkunst van de Eindhovense beeldend kunstenaar Stijn Peeters die vaak journalistieke foto’s als inspiratie gebruikt voor zijn werken over de vluchtelingenproblematiek.

De fotograaf documenteert, de kunstenaar interpreteert

Piet den Blanken: “Ik vind het belangrijk om het vast te leggen. Ik wil dat het gezien wordt. Migratie is een mensenrecht. Er zou dan ook geen onderscheid gemaakt moeten worden tussen mensen die vluchten voor geweld en mensen die migreren voor armoede en honger. Wij leven op een eiland van welvaart in een zee van ellende. Wíj zijn de uitzondering.”

Stijn Peeters: “Ik wil vooral mijn eigen gevoel van machteloosheid verbeelden en dat delen met het publiek. De situaties waarin vluchtelingen zich bevinden zijn vaak inhumaan. Politieke systemen blijken niet te werken en problemen worden met militair geweld opgelost.”

Zondag 26 september wordt een discussiemiddag georganiseerd met gastsprekers met als doel het bespreken van hoe schrijnend het is dat er op politiek niveau nog steeds geen oplossing is voor het vluchtelingenvraagstuk is. Beide exposanten zullen worden geïnterviewd.

Piet den Blanken, Balkanroute, Servië, 2017

Over Piet den Blanken en Stijn Peeters

Piet den Blanken (Wijbosch 1951) is documentair fotograaf en fotojournalist. Hij volgde de opleiding reportagefotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn en is sinds 1978 zelfstandig fotograaf, met als specialisatie sociale en economische onderwerpen. Zijn foto’s verschijnen in landelijke en regionale dagbladen (zoals in Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad), vakbondsbladen en opinie-tijdschriften. Hij heeft speciale belangstelling voor Latijns Amerika en internationale migratie en heeft een aantal fotoboeken op zijn naam staan, waaronder De kleine Brabantse dorpen (1987), El Salvador (1988), Grensgevallen (2003) en Mijn moeder was een echte strijder (2013). Hij is aangesloten bij fotopersbureau ANP Foto (voorheen Hollandse Hoogte).

Stijn Peeters (Valkenswaard 1957) is beeldend kunstenaar en kiest actuele maatschappelijk thema’s tot onderwerp, zoals de vluchtelingencrisis. Inspiratie voor composities en theatrale gebaren vindt hij in journalistieke foto’s én bij de oude meesters. Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie Kunst en Vormgeving in Den Bosch en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij heeft lesgegeven aan tal van kunstacademies in Nederland en is nu verbonden aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Sinds 2014 geeft hij een eigen periodiek uit, Ezel.

Stijn Peeters, A Study of Values, 2018

Praktische info en opening

De expositie is te zien van 4 september t/m 9 oktober 2021 bij Pennings Foundation, Geldropseweg 63, Eindhoven. Open woensdag t/m zaterdag van 12 tot 17 uur. De opening van de expositie zal op zaterdag 4 september 2021 plaatsvinden tussen 16.00 – 18.00 uur. 

Info:  www.penningsfoundation.com

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel