Ex-bendeleden met en zonder tatoeages in project Skin Deep
Er is in principe niets mis met het hebben van tatoeages, maar mocht je er onverhoopt spijt van hebben, is het nogal een proces om het plaatje op je huid te laten verwijderen. Heb je de naam van je ex op je arm staan, of kom je er achter dat je toch geen MTV-ster worden zal en heb je moeite met het vinden van een baan door de tekens op je wang en in je nek? Het is vandaag Tattoo Removal Day, er wordt stilgestaan bij de grote klus die het is om tatoeages te verwijderen. Fotograaf Steven Burton deed een soortgelijk project met bovendien een behoorlijke maatschappelijke ondertoon. Hij fotografeerde bendeleden met hun tatoeages en stopte vervolgens uren aan uren in het verwijderen van de tatoeages met gebruik van Photoshop.
Skin Deep
Steven Burton raakte geinspireerd door de film G-dog, over priester Greg Boyle die met zijn Homeboy Industries zorgt voor de toekomst van ex-bendeleden. Boyle zorgt ervoor dat deze mannen en vrouwen aan het werk gaan en op die manier uit het criminele circuit blijven. Burton leerde dat het verwijderen van tatoeages een enorme bijdrage levert aan het verlaten van een bende. Daarom kwam hij met het concept voor Skin Deep op de proppen.
Omdat hij niet wist hoe de bendeleden zouden reageren op het project, maakte hij eerst een testversie met afbeeldingen van internet die hij fotoshopte. Toen hij zijn idee pitchte bij Homeboy Industries waren ze meteen enthousiast. Hij heeft in totaal 27 Homeboys & Girls gefotografeerd. Hij vertelt aan PetaPixel dat het nog een hele klus was om alle gefotografeerde personen terug te vinden omdat ze vaak van telefoonnummer veranderen, of dat ze zijn teruggevallen in het bendeleven.400 uur
Aan het bewerken van de foto’s heeft hij ruim 400 uur besteed, maar het is het helemaal waard. Kijk voor meer werk van Steven Burton op zijn website.