Eerste blik op Photoshop CS6

jesse kraal 8623 3
Adobe is al hard aan het testen met betaversies van Photoshop CS6. Er zijn een aantal screenshots uitgelekt waarop een aantal interessante nieuwe opties te zien zijn. Het is natuurlijk afwachten of deze functies het halen tot de uiteindelijke versie.

Apple Insider heeft de hand weten te leggen op een aantal screenshots van de beta-versie van Photoshop CS6. Het eerste wat opvalt is het nieuwe uiterlijk van de software en dan met name de donkerdere tint grijs. Waarschijnlijk ligt de nieuwe tint grijs dichter middengrijs (18% grijs), de waarde waarbij je een foto zo optimaal mogelijk moet kunnen beoordelen. Voor wie niet kan wennen aan het nieuwe uiterlijk komt er waarschijnlijk ook een optie om de oude lichtgrijze lay-out te gebruiken.

Photoshop CS6
Een nieuw uiterlijk, met donkerder grijs

3D-opties

Met Photoshop CS6 geeft Adobe de derde dimensie wat extra aandacht. Zo kun je teksten nu direct in perspectief plaatsen, kun je crops maken die rekening houden met het perspectief en komt er een '3D Material Eyedropper Tool´. Wat deze laatste functie exact doet is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk kun je de kleur van een materiaal bepalen, waarbij Photoshop rekening houdt met schaduwen en reflecties.

Photoshop CS6
Drie nieuwe gereedschappen en gewijzigde icoontjes

Remix Tool

Onder het tabje van de retoucheergereedschappen vind je binnenkort ook de 'remix tool'. De exacte werking is niet duidelijk, maar ga er van uit dat je tijdens het klonen niet alleen textuur kunt vervangen, maar deze ook kunt mixen met een textuur van een andere plek.

Cursors

Verdere vernieuwingen zijn onder andere de uitgebreidere cursoropties, waarbij je nu ook kunt kiezen voor de opties 'Show on hover' en 'Show on interaction'. Het komt erop neer dat je kunt kiezen om specifieke cursors alleen in bepaalde omstandigheden te tonen.

Photoshop CS6
Nieuwe geavanceerde cursoropties

Autosave

Simpel maar doeltreffend, dat is de nieuwe autosave-optie. Zo simpel, dat je je afvraagt waarom Adobe niet veel eerder zo'n functie aan Photoshop heeft toegevoegd. Het bijna neurotisch vaak saven van je werk is in de nabije toekomst dus niet meer nodig.

Photoshop CS6
Zo simpel dat je je afvraagt waarom Photoshop dat niet al eerder had: autosave

Superstition

De beta-variant van CS6 gaat door het leven als 'Superstition' en het duurt waarschijnlijk nog tot mei 2012 voordat we de definitieve versie van de software te zien krijgen. Het is dan ook afwachten of alle bovenstaande functies terug komen in de productieversie. Natuurlijk kan er ook nog andere functionaliteit worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de veelbesproken 'image deblurring'-functie.

Photoshop CS6
De beta-versie van CS6 heeft de codenaam 'Superstition'. Nu maar hopen dat de sterren gunstig staan.

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Henri

Inderdaad vreemd dat "nieuwe autosave-optie" niet al veel eerder is geïmplementeerd: in MS Word zit deze functie al meer dan 16 jaar!
Wat ook eindelijk wel eens geïmplementeerd mag worden is een functie om al je instellingen/voorkeuren op te slaan. Dan kun je na een verse Windows installatie tenminste weer meteen aan de slag, zonder eerst al je voorkeuren weer in te moeten stellen. (waarbij je er altijd geheid één vergeet....)

afbeelding van Marco Mackenbach

Henri, als je in de handleiding van PS kijkt, dan kun je teruglezen waar je voorkeuren voor deze software opgeslagen worden. Als je deze gegevens kopieërt kun je ze terugzetten bij een verse install.

afbeelding van Henri

Bedankt voor jouw tip!
Hier staan overigens alle CS5 locaties van files vermeld waar je een back-up van kunt maken;

http://kb2.adobe.com/nl/cps/828/cpsid_82893.html

Maareh: een knopje in het menu "preferences" waarmee je in één keer een back-up kunt maken van al je instellingen zou toch erg welkom zijn......
Dat geldt ook voor Bridge, wanneer je allerlei Metadata Templates gemaakt hebt!