SRDx-plugin

Direct oude foto’s herstellen met Photoshop-plugin

Redactie DIGIFO... 9017 0
Ken je dat? Wil je eindelijk al je oude analoge foto’s digitaliseren en archiveren, haal je de doos van zolder, en kom je erachter dat er allemaal krassen op de foto’s zitten. Zonde. Je kan dit natuurlijk wel wegklonen in Photoshop, maar dat kost veel tijd en energie. Tot nu. LaserSoft Imaging, de ontwikkelaars van de beroemde SilverFast scanner software, heeft een plugin ontwikkeld voor Adobe Photoshop, waarmee je in enkele tellen je hele foto kunt herstellen.

Tegenwoordig heeft vrijwel iedere fotograaf harde schijven vol met foto’s, die in principe jarenlang goed bewaard blijven. Wie al veel fotografeerde voor de tijd van digitale sensoren, heeft waarschijnlijk ook wel ergens een grote doos met oude foto’s op zolder staan, die een flinke laag stof aan het verzamelen is. Wie deze foto’s digitaal wil archiveren komt er vaak al snel achter dat veel van hun geliefde herinneringen de tand des tijds niet helemaal hebben overleefd. Op de foto’s zit jaren stof, kleine krasjes en andere slordigheden die de foto’s aanzienlijk minder mooi maken. Alles handmatig repareren in Adobe Photoshop is een zeer nauwkeurig klusje dat enorm tijdrovend kan zijn. Het Duitse bedrijf LaserSoft Imaging heeft een nieuwe plugin ontwikkeld, waarmee het herstellen van oude foto’s kinderspel wordt. De plugin heet SRDx, wat staat voor ‘Smart Removal of Defects’ en kan automatisch oneffenheden weghalen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

SRDx

Hoe werkt het?

Als je een foto opent kan de plugin zelf zien waar de ongewenste oneffenheden zitten en deze met een klik op de knop duidelijk zichtbaar maken. Is de plugin wat vergeten, dan kan je dat zelf toevoegen met de brush. Wil je de kleinste details in delen van de foto zichtbaar houden, dan kan je makkelijk een masker maken en zo aan Photoshop laten weten dat je een deel van de foto intact wil houden. Druk op ‘Optimize’ en SRDx doet de rest.

 

Kijk voor meer informatie op deze website.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie