DIGIFOTO Pro 6.2023: The Mountain Men | Jeroen Nieuwhuis

Redactie DIGIFOTO Pro 481

Bever eten bij het kampvuur, bevroren handen en een touchscreen dat niet meer werkt. Fotograaf Jeroen Nieuwhuis kan erover meepraten. Hij reisde maar liefst acht keer naar Amerika om zichzelf onder te dompelen in het bestaan van 19e eeuwse ‘Mountain Men’ in de Rocky Mountains. Het resultaat: een fotoserie en een boek over een unieke groep mannen en tegelijkertijd een document dat zelfs grote cultuurhistorische waarde heeft. 

Hier check je het project en het boek bestel je hier 

Jeroen Nieuwhuis begrijpt als geen ander dat fotograferen bij een gevoelstemperatuur van -25 graden geen klus is voor watjes. Het is echter nog uitdagender om te leven en jagen zoals dat in de 19e eeuw gebeurde. Hij richt zijn lens op een unieke groep mannen die het moderne 21e-eeuwse leven achter zich hebben gelaten om zich te hullen in dikke bontjassen en bevermutsen, levend in de besneeuwde toppen van de Rocky Mountains. Deze ‘Mountain Men’, zoals ze bekend staan, houden een authentieke Amerikaanse traditie levend en herbeleven het bestaan van hun voorgangers uit de 19e eeuw. Ze streven naar een puurder leven, zelfvoorzienend en in harmonie met de natuur.

Deze mannen maken deel uit van een wereldwijde cultuur van re-enactment, waarbij historische perioden worden nagebootst, variërend van korte evenementen tot intense en toegewijde levenswijzen. De ‘Mountain Men’ van de Rocky Mountains vallen in de laatste categorie; ze leven niet alleen het verleden na, maar voelen zich ook daadwerkelijk verbonden met de pelsjagers van de 19e eeuw. Destijds waren beverhuiden immens populair voor de productie van bontjassen, schoenen, mutsen en accessoires, wat leidde tot een bloeiende jacht en handel. In de bossen en bergen van Amerika ontstond zo een parallelle samenleving. Deze moderne ‘American Mountain Men’ worden in Amerika gezien als de incarnatie van de grootste en meest avontuurlijke ontdekkingsreizigers en pioniers uit de 19e eeuw.

Jeroen: ‘Het verhaal van deze mannen vond ik meteen fascinerend. Sommigen doen het voor een jaar of twee jaar, maar anderen doen het een aantal weken achter elkaar. Het is geen kwestie van een weekendje, of een paar dagen. Het is écht een stuk serieuzer.’

Bekijk de adembenemende foto’s van Jeroen en lees het volledige interview (wel 22 pagina's!) door Jasper van Bladel in DIGIFOTO Pro 6.2023.

 

Hier check je het project en het boek bestel je hier 

 

 

 

 

afbeelding van Nina Oomen

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie