De voor- en nadelen van een zakelijke lening als kleine ondernemer

Redactie DIGIFO... 445 0
Als kleine ondernemer wil je de kosten ongetwijfeld zo laag mogelijk houden. Hoe meer kosten je hebt, des te meer geld er binnen moet komen om alles te dekken.

Daarom sta je mogelijk niet te springen om een zakelijke lening aan te vragen. Je gaat in dat geval een schuld aan en deze los je af door iedere maand een gedeelte terug te betalen. Om in te schatten of een zakelijke lening iets voor jou is, wil je hier vast en zeker eerst iets meer over weten. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk de voor- en nadelen van een zakelijke lening als kleine ondernemer op een rijtje.

Voordelen van zakelijk lenen

Een zakelijke lening wordt vooral gebruikt voor langlopende investeringen in een bedrijf. Hierbij kun je denken aan de aanschaf van een nieuwe machine of het (online) uitbreiden van jouw bedrijf. Een geldverstrekker stort het bedrag in één keer op jouw zakelijke rekening, waardoor je er meteen mee kunt investeren. Een zakelijke rekening heeft overigens nog meer voordelen. Wij lichten er hier nog een aantal voor je uit.

1. Aan het einde van de looptijd heb je de lening volledig afgelost

Omdat je een investering financiert met geld van een ander als je een zakelijke lening afsluit, moet je het geld terugbetalen. Dit doe je door maandelijks een gedeelte af te lossen. Betaal je iedere maand keurig het afgesproken bedrag terug? Dan heb je de lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost.

2. Kosteloos extra aflossen is mogelijk

Een tweede voordeel van een zakelijke lening is dat je bij de meeste geldverstrekkers jaarlijks een bepaald gedeelte kosteloos af mag lossen. Wanneer je dit doet, kun je jouw lening mogelijk al (ver) voor het einde van de looptijd aflossen. Hierdoor valt een zakelijke lening goedkoper uit.

3. Rente staat vast tijdens de looptijd

Geld lenen kost geld, dit is bij een zakelijke lening niet anders. Gelukkig weet je op het moment van afsluiten al wat je betaalt. De zakelijke lening rente wordt namelijk vastgezet op het moment dat je de lening afsluit.

De nadelen van een zakelijke lening

Ondanks dat een zakelijke lening de nodige voordelen heeft, zitten er ook nadelen aan. Omdat wij graag zo compleet mogelijk zijn, besteden we hier ook aandacht aan de nadelen van een zakelijke lening. Het eerste nadeel is wat ons betreft dat je maandelijks een bedrag moet betalen. Dit bedrag bestaat niet alleen uit rente, maar ook uit aflossing. Bereken daarom goed of je de lasten kunt dragen voordat je de lening aangaat. Het zou immers zonde zijn als na het afsluiten blijkt dat je meer moet betalen dan je op voorhand gedacht had. In dat geval kun je de lasten mogelijk niet dragen en kom je in de financiële problemen.

Een tweede nadeel is dat je afgelost geld niet opnieuw kunt gebruiken. Wil je dit wel? Dan is zakelijk krediet misschien meer iets voor jou. Je kunt afgelost geld dan namelijk wel opnieuw opnemen als je het nodig hebt.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie