De microscopische wereld – photomicroscopy

De microscopische wereld – photomicroscopy

Nadja Geskus 2697 0
Met photomicroscopy wordt het mogelijk om de prachtige microsopische wereld vast te leggen. Zo onthul je details die je met het blote oog niet kunt zien. Er gaat een wereld voor je open!

Photomicroscopy

Elke dag kom je in aanraking met een prachtige wereld, die zich recht onder je ogen bevindt, maar die je niet met het blote oog zo ervaart. Deze wereld is microscopisch en omdat het zo klein is, is het lastig om de prachtige details te zien. Maar daar is photomicroscopy een prachtige uitkomst voor. Photomicroscopy is een sterk uitvergrote fotografie, waarbij het gebruik van een microscoop nodig is. Met een camera leg je de beelden vast.

De microscopische wereld – photomicroscopy

Zelf aan de gang

Voor photomicroscopy heb je een microscoop nodig en natuurlijk een camera. Daarnaast moet je de onderwerpen die je wilt fotograferen eerst voorbereiden. Onder een microscoop gaat een klein glasplaatje, waar je het onderwerp op legt. Sommige onderwerpen zijn te groot, dus die zal je in dunne plakjes moeten snijden. Een puntje waar je wel op moet letten, is dat veel instap DSLR’s niet goed op microscoop adapters passen. Dit betekent dat je de camera op handmatige modus moet zetten en zelf moet kijken welke instellingen je zal moeten gebruiken.

De microscopische wereld – photomicroscopy

Onderwerpen

Er zijn een aantal voorwerpen die je misschien dagelijks zal tegen kunnen komen, maar waarvan je nooit wist dat het zulke interessante voorwerpen waren. Met photomicroscopy zal je de schoonheid ervan ontdekken! Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende voorwerpen onder een microscoop: 

Insectenvleugels
Pijnboomnaald (doorsnede)
Watervlooien
Zandkorrels
Uienhuid

Ook kan het interessant zijn om eens te kijken wat chemische stoffen onder de microscoop doen. Let hier wel bij op dat sommige een polarisatiefilter vereisen.

De microscopische wereld – photomicroscopy

Licht

Bij photomicroscopy zijn er twee verschillende lichttypes waar je gebruik van kunt maken. De ene is doorvallend licht, hierbij schijnt het licht omhoog door het object heen. Dit is heel mooi licht wat je kunt gebruiken bij transparante onderwerpen zoals bijvoorbeeld insectenvleugels. Het andere licht is gereflecteerd licht, wat vooral bij ondoorichtige onderwerpen mooi is.

De microscopische wereld – photomicroscopy

De microscopische wereld – photomicroscopy

Een aantal van de beste foto’s van Nikon’s 40e photomicroscopy contest zijn gebruikt voor dit artikel

afbeelding van Nadja Geskus

NadjaGeskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanNadja