Bereken de juiste flitsintensiteit naar gelang de afstand

De 'Inverse Square Law' in (studio)fotografie uitgelegd

Christel de Wolff 2149 0
Met Inverse Square Law (letterlijk, wet van het omgekeerde kwadraat) wordt de natuurkundige regel bedoeld die stelt dat als de afstand tussen de lichtbron en het onderwerp verdubbelt, de hoeveelheid licht in het kwadraat vermindert. En andersom.

Licht neemt in sterkte af als het een grotere afstand moet overbruggen. De formule werkt als volgt: als je in de studio een goede belichting van je model hebt gevonden op een afstand van een meter van de lichtbron en je plaatst de flitser dan nog een meter achteruit (in totaal twee meter dus een verdubbeling van de afstand), moet de flitsintensiteit vier keer zo sterk worden om dezelfde belichting te krijgen.

Uitleg aan de hand van studiofotografie

Fotograaf Peter Hurley legt in deze video uit hoe de Inverse Square Law werkt. Hij neemt je mee in de berekening, maar laat deze ook zien in de praktijk in zijn studio.

 

 

De video is in het Engels, maar in Youtube kun je gemakkelijk ondertiteling inschakelen door op het tekstvakje in de rechterhoek beneden te klikken. Deze kun je dan automatisch laten vertalen naar het Nederlands (of welke gewenste taal dan ook) door op het tandwieltje ernaast te klikken. De ondertiteling is automatisch gegenereerd waardoor er soms wat kromme zinnen zullen ontstaan, maar over het algemeen is het op deze manier zeer goed te volgen!

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel