De FUJINON XF70-300mmF4-5.6 R LM OIS WR

Christel de Wolff 1695
FUJIFILM kondigt een nieuw objectief voor de FUJIFILM X Serie camera’s aan dat uitermate geschikt is voor sport- en natuurfotografie; de FUJINON XF70-300mmF4-5.6 R LM OIS WR.

Veel nieuws vanuit Fujifilm! Naast grote aankondigingen zoals de Fujifilm X-E4 en de GFX100S met 80mm objectief, komen er ook twee XF objectieven ter sprake! 

Dit objectief is erg compact en daardoor eenvoudig mee te nemen. Omdat we bovendien spreken van een tele-zoomobjectief, is het ook nog eens geschikt voor een groot aantal fotografische onderwerpen. Het volledige bereik beslaat een reikwijdte van maar liefst 70mm tot en met 300mm (equivalent aan een beeldhoek van 107mm tot en met 457mm in vergelijk met 35mm kleinbeeld). De FUJINON XF70-300mmF4-5.6 R LM OIS WR is uitgerust met een snelle lineaire motor en biedt snelle autofocusmogelijkheden. Daarnaast is het objectief voorzien van optische beeldstabilisatie die trillingen kan opvangen tot maar liefst 5.5 stops. Erg prettig voor fotografen die dit objectief zullen gebruiken is het gegeven dat deze weer- en stofbestendig is gemaakt, waardoor hij ook onder slechte weersomstandigheden kan worden gebruikt.
De FUJINON XF70-300mmF4-5.6 R LM OIS WR kan bovendien worden voorzien van de FUJINON XF1.4x TC WR en FUJINON XF2.0x TC WR teleconverters. Hierdoor kan de brandpuntsafstand worden verlengd tot maar liefst 600mm (of een beeldhoek die equivalent is aan 914mm bij 35mm kleinbeeld). Daarmee kunnen ook onderwerpen worden gefotografeerd die zich op flinke afstand van de camera bevinden. Deze onderwerpen kunnen zo alsnog close-up in beeld worden gebracht.

De FUJINON XF70-300mmF4-5.6 R LM OIS WR is naar verwachting medio maart beschikbaar voor een adviesprijs van € 799,-

Productkenmerken

Een groot bereik verpakt in een compacte en lichtgewicht behuizing

Dit objectief biedt geweldige mogelijkheden voor het vastleggen van diverse sporten en onderwerpen die zich op grote afstand van de camera bevinden. Zo kunnen fotografen en videomakers, wanneer zij dit objectief gebruiken, kiezen uit een groot aantal brandpuntsafstanden tussen 70mm en 300mm (equivalent aan een beeldhoek van 107mm – 457mm bij 35mm kleinbeeld). Dit alles zit bovendien verpakt in een objectief dat niet veel groter is dan een standaard-zoomobjectief. Het objectief bestaat uit 17 lenselementen die zijn verdeeld in 12 verschillende groepen, waaronder één asferisch element en twee ED lenselementen. Ondanks deze complexe optische configuratie is het gewicht van dit tele-zoomobjectief laag gebleven. Zo weegt dit objectief slechts 580 gram met een lengte van slechts 132,5mm. De diameter is daarbij niet groter dan 67mm. In combinatie met de FUJINON XF16-80mmF4 R OIS WR, hebben beeldmakers een volledig en compact systeem bij de hand dat hen in staat stelt om een groot scala aan onderwerpen te fotograferen of filmen. Het aantal fotografische mogelijkheden met een beeldhoek die ligt tussen 24mm tot en met 457mm (equivalent 35mm) is ongekend groot. Dat alles voor het gewicht van ongeveer anderhalve kilo inclusief camera (X-S10 1485gram, X-T4 1627gram incl. accu en geheugenkaart).

Ook geschikt om te gebruiken in combinatie met de 1.4x en 2x teleconverters
De FUJINON XF70-300mmF4-5.6 R LM OIS WR is ook te gebruiken in combinatie met de FUJINON XF1.4X TC WR en FUJINON XF2X TC WR teleconverters. De beeldhoek kan daarmee worden verlengd tot maar liefst 914mm (equivalent 35mm). In combinatie met een 2x teleconverter verliest u slechts 2 stops aan lichtopbrengst, die wat betreft de sluitertijd eenvoudig kunnen worden gecompenseerd door de ISO waarde met twee stops te verhogen. Er kan ook gekozen worden om dit objectief te voorzien van de 1.4x teleconverter. De beeldhoek wordt daarbij 630mm (equivalent 35mm) waarbij u slechts 1 stop aan lichtopbrengst verliest. Wat betreft autofocus performance bij het gebruik van een teleconverter op dit objectief kunnen wij u ook geruststellen, want fasedetectie AF blijft behouden. Kortom: U heeft daarbij dan nog steeds de beschikking over het snelle autofocussysteem waarover uw camera beschikt.

Optische Beeldstabilisatie (OIS) tot maar liefst 5.5 Stops
De FUJINON XF70-300mmF4-5.6 beschikt over een optisch beeldstabilisatiesysteem (OIS) dat trillingen kan opvangen tot maar liefst 5.5 stops. Dit is vooral prettig en merkbaar wanneer er op een onderwerp wordt ingezoomd. Het objectief werkt samen met het IBIS beeldstabilisatiesysteem in camera’s als de FUJIFILM X-T4 en de FUJIFILM X-S10. Deze camera’s beschikken over een 5-assig beeldstabilisatiesysteem waardoor het objectief niet alleen in horizontale of verticale positie wordt gestabiliseerd, maar ook bij het draaien van de camera. 

Stille en snelle autofocus
Doordat de FUJINON XF70-300mmF4-5.6 gebruik maakt van een lineaire motor beschikt het objectief over een snelle en stille autofocus. Hierdoor kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de verschillende geavanceerde autofocusmogelijkheden die er in de camera beschikbaar zijn waardoor dit objectief voor vele onderwerpen te gebruiken is.

Maximale vergrotingsfactor van 0.33x (equivalent aan 0.5x aan 35mm) voor 1:2 semi-macro opnames
Met een minimale instelafstand van 83 centimeter is de vergrotingsfactor 0.33x (overeenkomstig 0.5x bij 35mm). Dit stelt fotografen in staat onderwerpen van zeer dichtbij weer te geven waardoor semi-macro gefotografeerd of gefilmd kan worden. In combinatie met de 2x teleconverter wordt de vergrotingsfactor zelfs 0.66x (ofwel equivalent aan 1:1 bij 35mm volbeeld).

Weer- en stofbestendig; te gebruiken bij lage temperaturen
Het objectief is op maar liefst 10 punten weer- en stofbestendig gemaakt waardoor er ook gefotografeerd of gefilmd kan worden als het weer minder gunstig is gestemd. Daarnaast kunt u dit objectief gebruiken tot temperaturen tot maar liefst -10o C.

Info fujifilm.eu

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel