Corel komt met Lightroom-tegenhanger AfterShot Pro

jesse kraal 5469 2
Met behulp van technologie van het door Corel overgenomen Bibble Labs, brengt de softwarefabrikant AfterShot Pro op de markt. Je kunt het pakket vergelijken met Adobe Lightroom of Apple Aperture: foto's beheren, bewerken en exporteren.

Bij Corel AfterShot Pro is het niet nodig om de foto's eerst te importeren in een bepaalde catalogus, zoals dat bij directe concurrenten wel het geval is. Je kunt dus via de standaard mappenstructuur van je computer, al je afbeeldingen benaderen. Wil je meer structuur aanbrengen en foto's ordenen met keywords en andere meta-data, dan is er nog wel een catalogus-functie aanwezig.

Corel AfterShot Pro kan overweg met de meeste gangbare raw-bestanden, jpg's en tif's. Wat voor een bestand je ook gebruikt, AfterShot Pro zal de bewerking opslaan in een los document. Het origineel wordt dus niet aangepast, waardoor je altijd terug kan naar de onbewerkte versie als een bewerking je niet aanstaat.

Volgens de fabrikant is AfterShot Pro geoptimaliseerd voor multi-core-computers, maar ook met oudere hardware kun je volgens Corel nog aardig meekomen. De extra  snelheid kan gebruikt worden voor de snelle weergave van schermvoorbeelden.

Prijzen

Corel AfterShot Pro is verkrijgbaar voor Mac, Linux en Windows en kost als volledige versie 89,99 euro. Upgraden vanaf Corel- of Bibble-software kan ook, dit kost 69,99 euro. Corel probeert ook gebruikers van Adobe Lightroom en Apple Aperture over de streep te trekken: ook zij mogen gebruik maken van de upgrade-aanbieding. Een probeerversie van AfterShot Pro is gratis te downloaden.

AfterShot

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van peterw

Vergeet ook Capture One Pro niet, die hebben sinds ongeveer een jaar ook de combinatie database en rawconvertor.
En Paintshop Pro heeft het ook in huis...
(wat moest er niet vergeten worden... ? :) )

Interessant voor een vergelijkend warenonderzoek.

(En daarna de database-functies vergelijken van deze programma's met Imatch, ID-imager, ... )

afbeelding van Coen Heveling

Trialversie geïnstalleerd... kan niet wennen aan de bibliotheek van Lightroom. Ik wil 'gewoon' uit mijn mappenstruktuur kunnen werken en de xpm bestandjes bij mijn raw's in de map.
Alles ziet er mooi en werkbaar uit, ook de lenscorrectie.
Enige waar ik tegen aan loop is de toepassing van mijn custom camera profielen, gemaakt met Passport Colorchecker. Ik krijg ze niet in ASP zichtbaar (Mac snow leopard)
Wie weet hoe?

En dan niet te vergeten de 'gratis' rawconverter Hasselblad Phocus. Ook niet mis.

Groet Coen Heveling
coen@heveling.com
www.fotoshowroom.nl