Coolpix AW100 is Nikon's eerste waterdichte compact

jesse kraal 2610 1
Nikon maakte jaren lang naam met de waterbestendige Nikonos-camera's. Nu komt Nikon met een digitale onderwatercompact: de Coolpix AW100. De compact is tot tien meter waterdicht en je kunt hem vanaf anderhalve meter laten vallen.

De Nikon Coolpix AW100 heeft een 16-megapixel backlit-sensor en een 5x zoomobjectief. Het objectief heeft interne focus en zoom en blijft veilig in de camera zitten tijdens gebruik. De camera kan tot tien meter onder het wateroppervlak worden gebruikt en is bestand tegen temperaturen tot -10 graden celcius. Tot een hoogte van ander halve meter moet de camera een val kunnen overleven.

Nikon AW100

1080p-filmfunctie

De Coolpix AW100 kan filmen in 1080p en 180 of 360 graden panorama's maken. In deze panoramamodus gebeurt het stichen van de foto's door de camera zelf. De AW100 beschikt verder over gps, waarmee je locatiecoördinaten kunt opslaan in de exif-gegevens van de foto. Je kunt dan met Google Maps, of gelijksoortige programma's exact terugvinden waar je de foto genomen hebt.

Een eenvoudige onderwatermodus past automatisch de witbalans aan op de blauw-groene onderwaterwereld. De Nikon Coolpix AW100 ligt vanaf september in de winkels voor een adviesprijs van 349 euro. Qua kleur heb je keuze uit zwart, oranje of camouflage. 

Nikon AW100

Bediening door beweging

Een dag na zijn introductie weten we ondertussen meer over de Nikon Coolpix AW100. Er is een promotiefilmpje van Nikon op youtube verschenen waarin een aantal fucnties worden uitgelegd. Zo zien we onder andere dat het mogelijk is om het toestel te bedienen doormiddel van kantel- en draaibewegingen.

We zien ook dat de gps-functie een ingebouwde kaart heeft, zoals we dat eerder zagen op de Casio EX-HG20. Je hebt ook de mogelijkheid een digitaal kompas op te roepen.

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Monique O.

Ik heb de AW100 1,5 week gehad en was er superblij mee, behalve bij het filmen in de woonkamer waar gedimd licht was. Het beeld vertoonde lopende strepen (zoals je altijd ziet bij filmen bij een tv ed) waardoor je er niet rustig naar kon kijken. Aangezien ik er ook best veel binnenshuis mee film moest ik hem helaas retourneren. Het jammere vind ik dat hij het dus ook bij normale lampen deed. Ik hoop eigenlijk nog steeds dat het een maandagochtend model was.