Top 10 vuurwerkfoto tips - Met prachtige foto's het nieuwe jaar in!

10 vuurwerk fototips : met prachtige foto's het nieuwe jaar in!

Christel de Wolff 4169

De jaarwisseling staat weer voor de deur en hoewel het zelf afsteken van vuurwerk niet meer van deze tijd is, kun je wel genieten van diverse vuurwerkshows. Wil je die echt goed vastleggen? Wij helpen je op weg met handige tips. Of je nu aan de slag gaat met een systeemcamera of met een spiegelreflex, na het lezen van deze vuurwerkfoto tips ga je met scherpe foto's het nieuwe jaar in!

10. Zet je camera stevig neer

De basis voor goede vuurwerkfoto's is een stevige ondergrond. Uit de hand fotograferen zal onscherpe resultaten opleveren. Zet je camera dus op een stevige ondergrond of gebruik bij voorkeur een statief. Een statief met een balhoofd werkt het beste, je kunt de camera dan snel in elke richting verdraaien. Gebruik van een eenpootstatief werkt ook prima. Door het werken vanaf een statief kun je een gevoeligheid van ISO 200 of 400 gebruiken.

9. Schakel je flitser uit

In het donker zal de camera in de volautomatische stand waarschijnlijk willen flitsen. Voor het vastleggen van vuurwerk heeft dit geen enkele zin, schakel de flitser dus handmatig uit. Bij handmatige lichtmeting (ziet tip 4) is de flitser automatisch uitgeschakeld.

8. Zet de focus op oneindig

In het donker automatisch of handmatig scherpstellen is een lastige opgave. Gebruik de handmatige scherpstelling en stel de scherpstelling in op oneindig, zo krijg je het vuurwerk scherp in beeld. Gebruik bij voorkeur de Live View modus van je camera, tijdens een belichting zie je niets door de zoeker van een speiegelreflex.

7. Gebruik een lange sluitertijd

Vuurwerk kun je het beste fotograferen in de handmatige modus (M) met een lange sluitertijd. Bij spiegelreflexen en systeemcamera's kun je meestal tot dertig seconden kiezen. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer vuurpijlen je tegelijkertijd in beeld kunt brengen. Afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk kun je de sluitertijd aanpassen. Experimenteer met een aantal sluitertijden voor het gewenste resultaat.

10 tips voor mooie vuurwerkfoto's

6. Bulb-stand

Werk je met een spiegelreflex of een systeemcamera, dan kun je de bulb-stand gebruiken. De langste sluitertijd van de meeste camera's is 30 seconden. Draai je het wieltje nog verder, dan verschijnt de B van bulb. In de bulb-stand heeft de sluitertijd geen vaste waarde. Je kunt deze zo lang of kort maken als je wilt, door de sluiterknop ingedrukt te houden. Op het moment dat je de knop loslaat wordt de opname gestopt. Maak de belichtingstijd niet te lang, anders wordt de lucht te licht.

5. Afstandsbediening

Een handig hulpmiddel bij gebruik van de bulb-stand is een afstandsbediening voor je camera. Je hoeft dan niet de sluiterknop ingedrukt te houden, maar je kunt een schakelaar omzetten om de bulb-stand te activeren. De opname kun je op elk gewenst weer beëindigen met de afstandsbediening. Zo'n afstandsbediening kost meestal niet meer dan een paar tientjes. Welke je nodig hebt hangt af van de camera die je gebruikt. Voor de instapspiegelreflexen van Nikon is er bijvoorbeeld de Remote Cord MC-DC2. Werk je met een Canon-camera zoals de 550D of 600D, dan heb je de Canon RS60-E3 nodig. Heb je een andere camera, kijk dan in de handleiding of op de website van de fabrikant welke afstandsbediening geschikt is.

10 tips voor mooie vuurwerkfoto's

4. Niet inzoomen

Het is misschien verleidelijk om flink in te zoomen op de lucht om mooie details vast te leggen. In de praktijk is het helaas erg lastig om op deze manier vuurwerk te fotograferen, je weet immers nooit waar de volgende vuurpijl precies te zien zal zijn. Zoom dus niet te ver in, zodat je een groot deel van de lucht in beeld hebt. Bij de meeste digitale camera's is het aantal pixels zo groot dat je achteraf nog wel een uitsnede kunt maken.

3. Omgeving

Let niet alleen op het vuurwerk maar probeer ook wat van de omgeving in beeld te brengen. Dat levert interessantere foto's op. Zoek voor je begint een mooie locatie uit, waar je bijvoorbeeld ook wat van de horizon in beeld kunt brengen. Vooral verlichte gebouwen en waterpartijen (reflecties!) kunnen een mooie toevoeging in je vuurwerkfoto's vormen. Wil je de omgeving ook vastleggen, gebruik dan de horizontale opnamestand.

10 tips voor mooie vuurwerkfoto's

2. Kruitdampen

Afhankelijk van het weer kan het zicht verknoeid worden door kruitdampen. Aan het begin van de jaarwisseling hangen deze het minst in de lucht en maak je de beste foto's. Voor heldere resultaten zul je dus op tijd klaar moeten staan met je camera zodat de champagne misschien even moet wachten.

1. Schilderen met licht

Met sterretjes kun je leuk experimenteren: je kunt letterlijk met licht schilderen. Zet de camera op een statief en stel een lange sluitertijd in van bijvoorbeeld 30 seconden. Ga vervolgens voor de camera staan met één of meerdere personen, ontsteek de sterretjes en 'schilder' figuren in de lucht. De strepen die je in de lucht tekent zullen door de camera vastgelegd worden. Je kunt met wat oefening op deze manier hele boodschappen met vuurwerk in de lucht tekenen. Het is een leuke manier om de kinderen hun eigen lichtschilderij te laten maken.

Werk in de handmatige stand (M) en gebruik de diafragma en iso-waarde om de helderheid van het omgevingslicht te controleren. Stel je een groot diafragma in (bijvoorbeeld f/5.6), dan krijg je waarschijnlijk ook de omgeving in beeld. Wil je alleen de 'geschilderde' boodschap vastleggen, gebruik van een zo klein mogelijk diafragma (bijvoorbeeld f/32) en een zo laag mogelijke iso-waarde. Wist je dat er ook al eens met drones wordt getekend met licht?

10 tips voor mooie vuurwerkfoto's

Vuurwerkfoto tips

Houd altijd de veiligheid van jezelf en anderen in het oog.  Op oudejaarsavond wordt overal vuurwerk afgestoken. Terwijl jij de camera misschien op het spektakel in de lucht richt kan er ook vlakbij jou geknald worden. Het dragen van een vuurwerkbril is daarom geen slecht idee, hoewel je dan minder gemakkelijk door de zoeker kunt kijken. Draag bij voorkeur geen kleding van nylon of andere licht ontvlambare stoffen.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel