Testfoto's: Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8

jesse kraal 7028 2
Vandaag kregen we een testexemplaar van de Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8 binnen op de reactie. Om jullie en onze nieuwsgierigheid te voeden hebben we de regen getrotseerd en een aantal testfoto's gemaakt.

Olympus presenteerde de 45mm f/1.8 tegelijkertijd met de 12mm f/2.0. De objectieven lijken qua uiterlijk dan ook veel op elkaar, beide hebben een hoogwaardige metalen behuizing. Nu gaat het natuurlijk om de optische prestaties maar het oog wil ook wat. De 45mm oogt in combinatie met de eveneens nieuwe E-PL3 bijzonder stijlvol.

Scherptediepte

De 45mm f/1.8 komt qua beelduitsnede op een Pen ongeveer overeen met 90mm op een fullframe-camera. Een prima brandpuntsafstand voor portretten bijvoorbeeld. Met diverse 85mm f1.8's  voor fullframe-camera's in het achterhoofd valt het scherptediepte effect in eerste instantie wat tegen, door de kleinere 4/3 inch-sensor van de Olympus is die een stuk groter (ongeveer vergelijkbaar met 90mm f/3.5 op fullframe).

Gelukkig blijft er voldoende ruimte om te spelen met de scherptediepte door wat dichterbij scherp te stellen bijvoorbeeld. Als je dat doet, word je beloont met een mooie zachte bokeh. Ook de scherpte heeft Olympus op f/1.8 goed voor elkaar.

Testfoto's

Onderstaande testfoto's zijn onbewerkte omzettingen van raw naar jpg met enkel de standaard verscherping in Lightroom. Wat wel opvalt zijn de chromatische aberraties bij scherpe overgangen tussen lichte en donkere delen in de foto. Van vignettering heeft de Olympus weinig last, zelfs bij een volledig geopend diafragma is lichtverlies bijna niet waar te nemen. De foto's zijn gemaakt in combinatie met een Olympus Pen E-PL3. De foto's zijn in volledige 12-megapixelresolutie te downloaden via de optie in het menu.

Review

De eerste indrukken zijn gunstig, hoe de 45mm het precies doet, lees je in de review in DIGIFOTO Pro 3.2011.

Olympus 45mm f/1.8
Lenselementen: 9 Lensgroepen: 8 Aantal diafragmalamellen: 7 Kleinste diafragma: f/22 Grootste diafragma: f/1,8 Kortste instelafstand (cm): 50 Maximale vergroting: 0,11x Filtermaat: 37 mm Diameter x lengte (mm): 56 x 46 Lensvattingen: Micro Four Thirds Adviesprijs: €299,99
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Jan Boekjes

Ik vind het een bijzonder fraai objectief. Het heeft geen hoogwaardige metalen behuizing, maar wel een mooie beeldkwaliteit, ook bij de grootste diafragma opening. Contrast, scherpte en bokeh zijn erg mooi en scherpstellen gaat snel, trefzeker en nagenoeg geruisloos. Een prachtig objectief voor o.a. portretfotografie.

afbeelding van Hans Keegstra

Volgens mij is de behuizing van dit objectief van plastic en niet van metaal zoals gesuggereerd wordt.