Testfoto's: Nikon Coolpix A in Lissabon

Testfoto's: Nikon Coolpix A in Lissabon

Julian Huijbregts 3590
Onlangs waren we in Lissabon om de Coolpix A in de praktijk uit te proberen. We gingen op pad met de compacte camera en voelden de aps-c-sensor aan de tand bij weinig licht. Hier schotelen we je 39 foto's voor in originele resolutie.

De Nikon Coolpix A is een opvallende compactcamera. In de compacte behuizing is een 16-megapixel aps-c-sensor weggewerkt en een 18,5mm f/2.8-objectief (28mm in kleinbeeldequivalent). Dslr-kwaliteit in broekzakformaat dus.

Met name bij weinig licht merk je dat de Coolpix A een stuk beter presteert dan compactcamera's met kleine sensor. Het iso-bereik loopt van 100 tot 6400 en is uit te breiden tot 12.800 en 25.600. We hebben ons voor deze test gehouden aan het 'echte' bereik van de camera. Op iso 6400 bij f/2.8 kregen we genoeg licht binnen om met sluitertijden van 1/30e seconden te schieten in het donker.

Nikon Coolpix A iso 6400
Nikon Coolpix A, 28mm, f/2.8, iso 6400, 1/30

Eerste indruk

Op de beeldkwaliteit van de Coolpix A hebben we weinig aan te merken. Die is vergelijkbaar met de 16-megapixelspiegelreflexen van Nikon, zoals de D7000 en D5100. Dat betekent een erg groot dynamisch bereik en goede ruisprestaties. Verschil is dat de sensor in de Coolpix A niet over een anti-aliassing-filter beschikt, beelden komen daardoor scherper uit de camera rollen en zijn in theorie gevoeliger voor moiré.

Van storende kleurpatronen merken we in de praktijk vrijwel niets. In de testfoto's die we maakten in Lissabon is eigenlijk niets vreemds te ontdekken. Hele grote voordelen vanwege het weglaten van het filter zijn we ook niet tegengekomen, maar het lijkt zeker geen kwaad te kunnen.

Autofocus

Snelheid is niet het sterkste punt van de Coolpix A. Fotograferen en wegschrijven van (raw)bestanden gaat voldoende vlot, maar de contrastautofocus blijft enigszins behelpen. Wil je razendsnel kunnen reageren, bijvoorbeeld bij straatfotografie, dan is hyperfocaal scherpstellen aan te raden. Met name bij weinig licht heeft de autofocus wat tijd nodig en zit deze er soms naast.

Het is wat dat betreft jammer dat Nikon niet de razendsnelle autofocustechniek uit de Nikon 1-serie heeft kunnen gebruiken voor de Coolpix A. De kleine 1-inchsensoren uit deze camera's beschikken over fasedetectiepixels en stellen daarmee erg snel scherp. De 1-inchsensoren worden echter gemaakt door Aptina, de aps-c-sensor in de Coolpix A is vermoedelijk afkomstig van Sony (net als in de D7000 en D5100).

Testfoto's

Benieuwd naar de resultaten? In onderstaande slideshow vind je 39 testfoto's in volledige resolutie. We hebben gefotografeerd in raw en de bestanden met Lightroom 4.4 omgezet naar jpg, met het standaard cameraprofiel. De standaardwaarde van 25 voor verscherping is gebruikt.

Download de bestanden in originele resolutie via het menu. De gebruikte instellingen vind je in de bestandsnaam. Ook is de volledig exif-informatie aanwezig.

Foto's © Julian Huijbregts

Bewerkte foto's

Bekijk je liever bewerkte eindresultaten? (de raw-bestanden geven immers flink wat speelruimte) Op dit album op onze Facebookpagina vind je een selectie bewerkte foto's.

Coolpix A bewerkt
Klikt op de foto voor meer bewerkte beelden uit de Nikon Coolpix A

Philip Poupin en de Nikon Coolpix A

Om te laten zien wat er mogelijk is met de Coolpix A heeft Nikon de Franse fotograaf Philip Poupin aangewezen als ambassadeur voor de camera. Poupon fotografeerde een viertal dagen in Lissabon met de compact en dat leverde indrukwekkende beelden op. We spraken hem uitgebreid over zijn ervaringen en zijn werk. Hierover lees je binnenkort meer.