Retro Friday - Lomo LC-A

Retro Friday - Lomo LC-A

Mark Moed 9978
Elke vrijdag kijken we naar de historie van de fotografie in het algemeen en die van camera's in het bijzonder. Deze keer behandelen we een vreemde eend in de bijt; de Lomo LC-A, een camera die populair werd door zijn onvolkomenheden.

In 1991 kochten twee Oostenrijkse studenten tijdens een bezoek aan Praag in een fotowinkeltje een kleine Russische compactcamera, een Lomo LC-A. Zonder na te denken over techniek en compositie maakten ze meteen een flink aantal foto's. Soms keken ze door de zoeker maar meestal schoten ze 'vanuit de heup'.

Lichtlekkage

Thuisgekomen lieten de studenten de foto's ontwikkelen en afdrukken en ze waren prettig verrast over de bijzondere beelden. Onvolkomenheden zoals een sterke vignettering, lichtlekkage en onscherpte werden als artistiek ervaren. Dit was de start van een artistieke soort fotografie, oftewel Lomografie.

Retro Friday - Lomo LC-A

Groei

Al snel wilden vrienden en kennissen ook zo'n Lomo-camera zodat de studenten regelmatig naar Rusland reisden om camera's in te kopen. Toen de vraag naar de Lomo-camera extreem groot werd sloten ze in Sint Petersburg een contract af voor de wereldwijde distributie van de Lomo-camera.

Retro Friday - Lomo LC-A
De Lomo LC-A is gebaseerd op de (japanse) Cosina CX-1

Kopie

De Lomo LC-A was een kopie van de Japanse Cosina CX-1, een compacte kleinbeeldcamera die op zijn beurt weer gebaseerd was op de Duitse Minox 35. In 1982 gaf de directeur van de LOMO-fabriek (een wapenfabriek) in Sint Petersburg de opdracht de Cosina 'te verbeteren' (Russisch voor kopiëren) en onder het merk Lomo te produceren.

Cultstatus

In 1984 kwam de productie op gang met 1100 camera's per maand, bedoeld voor de binnenlandse markt. De productieaantallen stegen snel toen ook aan andere Oostbloklanden geleverd werd en vooral toen de Lomo in het Westen de status van cultcamera kreeg. Op het hoogtepunt (in 1995) besloot de fabriek echter om de productie te stoppen, de reden is onbekend.

Retro Friday - Lomo LC-A
De Lomo LC Wide met 17 mm ultragroothoek

 

Vladimir Poetin

Het lukte de oprichters van de Lomography Society om tijdens een ontmoeting met de burgemeester van Sint Petersburg – de latere president Vladimir Poetin – en de fabrieksdirecteur, de productie veilig te stellen door het vastleggen van een jaarlijkse afname. Een jaar later werd de opvolger van de originele Lomo (de LC-A+) echter toch in China geproduceerd. Deze Lomo LC-A+  is nog steeds leverbaar.

Wereldconcern

Op dit moment is Lomo (oficieel Lomography) een wereldconcern met 31 winkels waar apparatuur, films en accessoires worden verkocht. Het bedrijf verkoopt veel verschillende en altijd bijzondere camera's en objectieven, waaronder ook steeds meer die in eigen beheer zijn ontwikkeld. Van de Lomo zijn er tegenwoordig versies voor 120 film, met een groothoekobjectief en met een directklaarachterwand, je kunt ze ook via de webshop bestellen.

De 10 gouden regels van Lomografie

  1.  Neem je camera overal mee naar toe
  2. Gebruik hem overal en altijd – dag en nacht
  3. Lomografie is geen stoorzender in je leven maar maakt er juist deel van uit
  4. Schiet vanuit de heup
  5. Schiet je onderwerpen van heel dichtbij
  6. Denk niet te veel na
  7. Wees snel
  8. Je hoeft niet van te voren te weten wat je vastlegt
  9. En daarna ook niet
  10. Neem deze regels niet al te serieus

Bekijk hier een andere interessante retrocamera.

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark