POPPY, in het spoor van Afghaanse heroïne
Van felgekleurde papaverbloemen tot heroïneroutes, dood en misdaad door drugs. Journalist Antoinette de Jong en fotograaf Robert Knoth volgden twintig jaar lang deze grimmige wereld voor het project POPPY. De expositie 'POPPY, in het spoor van de Afghaanse heroïne' opent 31 maart in het Nederlands Fotomuseum.
Afghanistan speelt de hoofdrol in dit documentatieverhaal. Begin jaren negentig bezoeken Antoinette de Jong en Robert Knoth het land voor het eerst, waarna ze vele keren terugkeren om de Afghaanse ontwikkelingen te volgen. Zo'n 90 procent van de opium in de wereld wordt geproduceerd in Afghanistan. In de expositie worden ook de handel en gevolgen van heroïne in Centraal Azië, de Balkan, Somalië en Engeland in beeld gebracht met een installatie bestaande uit meerdere schermen.
Julia en haar moeder Vlada hebben net drugs geïnjecteerd | Kiev, Oekraïne 2007
Foto: Robert Knoth / Antoinette de Jong
Debat
Op 31 maart, de dag van de opening, is er ook een debat bij te wonen in het Fotomuseum. Het onderwerp is 'Poppy en de schaduwzijde van globalisering', met als één van de sprekers Dick Berlijn, oud-commandant der Strijdkrachten.
Veld met papaverbloemen (poppy’s) | Balkh, Afghanistan 2004
Foto: Robert Knoth / Antoinette de Jong
Uitgave
Het boek dat de twee van het project hebben samengesteld is te koop voor 39,50, de presentatie vindt op de dag van de opening plaats.
Bezoeken
Tot en met 10 juni is de expositie te bezoeken. Het gebouw Las Palmas is, maandag uitgezonderd, dagelijks geopend. Kijk voor meer informatie op www.nederlandsfotomuseum.nl.
Na een achtervolging stopt de speciale eenheid van het directoraat tegen georganiseerde misdaad twee auto’s | Vlore, Albanië 2008
Foto: Robert Knoth / Antoinette de Jong