De nieuwe merken bij retro camera

Oude techniek, nieuwe spelers

Redactie DIGIFOTO Pro 9770
Analoge fotografie is weer helemaal terug. Steeds meer mensen halen hun oude camera uit de kast, stoppen er een nieuw rolletje in, schieten deze vol en wachten vol spanning af om tijdens het ontwikkelen te zien of de foto is geworden zoals ze hadden gehoopt. En hoewel de bekende merken nog altijd een goede keus zijn, is er ook een aantal nieuwe spelers op de film-markt. Wij zetten er vier op een rijtje.

Misschien wel hét belangrijkste element bij analoge fotografie is de film. De film bepaalt onder andere de kleuren en de korrel en zorgt zo voor het uiteindelijke karakter van de foto. De grote merken, zoals Kodak en Fujifilm, die in de hoogtijdagen van analoge fotografie de markt bepaalden zijn natuurlijk nog alom aanwezig, maar de laatste jaren zijn er ook verschillende nieuwe bedrijfjes op de markt gekomen, stuk voor stuk met een hart voor analoge fotografie. Wij zetten vier van deze kleine bedrijfjes op een rijtje.

Retro Camera

Washi Film

Washi Film is een klein Frans filmbedrijfje die unieke zwart-wit films maakt. De films van Washi staan bekend om handgecoate film op Japans Kozo papier. Hierdoor krijgen de foto’s een unieke vezelstructuur die is geïnspireerd door pictoralisme. Het bedrijf produceerde deze bijzondere Washi film al langer voor midden- en grootformaatcamera’s en heeft in september vorig jaar besloten deze film ook voor kleinbeeldcamera’s uit te geven.

Volgens het jonge bedrijf, opgericht in 2013, is de film het beste te gebruiken voor straatfotografie, portretfotografie en stillevens.

Bergger

Berger is net als Washi Film een Frans bedrijf en heeft onlangs een gloednieuwe zwart-wit film op de markt gebracht: de Pancro 400. Deze film is een unieke dubbele emulsie film, opgebouwd uit zilverbromide en zilveriodide die verschillen in korrelgrootte, en is volgens het bedrijf één van de meest progressieve films op de markt. De film is gecoat met een 135 micron acetaatbasis en is ontworpen met anti-halatielaag die ervoor moet zorgen dat het licht niet uitwaaiert waardoor het beeld prachtig scherp wordt.

Leverbaar in 35mm, 120mm en 4x5".

CineStill

CineStill doet het iets anders. Dit Amerikaanse bedrijf koopt grote rollen motion picture film op van Kodak en behandeld ze met een speciaal proces om ze te kunnen gebruiken voor gewone "still fotografie" en ontwikkeling in C-41, zonder dat je je druk hoeft te maken overremjet. De film heeft een standaard gevoeligheid van 800 ASA, maar kan moeiteloos gepushed worden tot veel hogere snelheden. Al met al geven de films van ConeStill een uniek resultaat met prachtige kleuren. En is sinds kort zijn de films ook verkrijgbaar in 120-formaat.

JCH Street Pan

De zwart-wit film van de bekende Japan Camera Hunter, geproduceerd in België op basis van een originele Agfa emulsie, levert foto’s met een prachtig contrast en een schitterend karakter. Deze film beschikt over een hele fijne korrel en een hoge snelheid waardoor deze goed te gebruiken is in verschillende weertypes en de hoge gevoeligheid voor rood licht maakt dat deze film ideaal is voor zonsopkomsten, zonsondergangen en fotografie in de winter; als de dagen kort zijn, zon laag staat en de schaduwen lang zijn.
Een ware must voor elke liefhebber van zwart-witfotografie.

Kijk voor meer films en meer informatie op de website van Retro Camera.
Retro Camera

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie