Nikon D600 in de praktijk: Testfoto's

Jesse Kraal 6144
Nikon's nieuwe 'budget fullframe', de D600, ligt nu enkele dagen op de redactie. Tijd om er op uit te trekken en een serie testfoto's te schieten. Al eerder concludeerde DxOMark dat het dynamisch bereik van de camera uitstekend is, ook in de praktijk is dat goed te merken.

Een camera testen in het laboratorium geeft een nauwkeurig beeld, maar de cijfers laten zich soms lastig vertalen naar de praktijk. Wij trokken er op uit met de Nikon D600 om een serie praktijkfoto's te schieten. Alle foto's zijn geschoten in raw en met Lighroom 4.2 omgezet naar jpg's. Er is alleen een verscherping van 25 toegevoegd (standaardwaarde), tenzij anders vermeld is. We hebben enkele foto's bewerkt om te laten zien wat je resultaat kan zijn nadat je wat aan de schuifjes gaat trekken. In die gevallen zijn ook de originele foto's beschikbaar.

Dynamsich bereik

Nikon D600
De opname direct uit de camera. Wat opvalt aan het histogram, is dat de donkere partijen bijna nergens écht dicht te lijken lopen.

Wat vooral opvalt is het hoge dynamische bereik, vooral in donkere partijen. Door het felle zonlicht en de harde schaduwen, is de schuur op de eerste foto volledig onderbelicht. Kijk je naar het histogram, dan blijkt echter dat de foto op bijna geen enkel punt volledig dichtloopt. Dat het raw-bestand dan ook nog flink wat informatie bevat in de donkere partijen, blijkt als we de schaduwpartijen oplichten.

Nikon D600
Met Adobe Lightroom kun je de schaduwpartijen eenvoudig ophalen wat resulteert in een evenwichtige belichting. De detailering in de opgehaalde delen is ruim voldoende.

De schuur én de lucht zijn correct belicht. We zien op de onderste helft van de foto wel meer ruis dan in de lucht en wolken en ook lever je iets in aan detaillering. De kwaliteit van de foto is echter toereikend voor een grote afdruk en voor een dergelijk extreme situatie is de beeldkwaliteit bijzonder goed.

Nikon D600
Lichte partijen hebben eerder de neiging te clippen dan donkere partijen, zo blijkt uit deze overbelichte opname.

Hooglichten

Ook details in overbelichte delen kun je terughalen, maar wel in beperktere mate. Lichte partijen lijken sowieso eerder te clippen dan donkere en ook in de raw-converter kun je minder extreem je overbelichte foto herstellen. Kleine aanpassingen zijn echter nog steeds mogelijk, zoals uit het voorbeeld hier blijkt. We kennen maar weinig camera's die zoveel speelruimte toestaan. In de praktijk kun je bij twijfel of extreme situaties het beste kiezen de schaduwpartijen onder te belichten in plaats van het lichte deel overbelichten.

Nikon D600
Met Lightroom kun je wederom aardig wat detail terughalen, al heb je niet zoveel speelruimte als bij een onderbelichte foto.

Witbalans en belichting

De automatische witbalans lijkt prima te functioneren, alleen bij foto's met zeer veel groen wijkt de witbalans iets te veel af richting geel. Ook de belichting weet de D600 prima zelf in te stellen. Tijdens gebruik in diafragmavoorkeuze is de belichting meestal correct. Alleen in situaties met een hoog contrast heeft de camera de neiging net iets te lang te belichten, terwijl we net tot de conclusie zijn gekomen dat schaduwpartijen beter terug te halen zijn dan lichte partijen en we dus liever iets zouden onderbelichten.

Testfoto's

Onderstaande foto's zijn via de knop 'options > fullscreen' schermvullend te bebekijken. Is dat je nog niet groot genoeg? Via de download-knop  kun je ze in volle 24,3-megapixelglorie bekijken.

Nikon D600 Review

Een uitgebreide review van de Nikon D600 lees je in de komende editie: DIGIFOTO Pro Masterclass 2.2012.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse