Testfoto's: Olympus OM-D EM-5

Testfoto's: Olympus OM-D EM-5

Testfoto's: Olympus OM-D EM-5

Julian Huijbregts 31771
Tijdens een Europees evenement in Amsterdam gaf Olympus de pers de kans om de nieuwe OM-D EM-5 uitgebreid aan de tand te voelen. Wij waren aanwezig en hebben een flink aantal testfoto's geschoten, je kunt ze hier bekijken.

Op productafbeeldingen kan de Olympus OM-D EM-5 overkomen als een flink toestel, zie je hem in het echt, dan merk je meteen dat je met een zeer compacte camera te maken hebt. De EM-5 ligt erg prettig in de hand en is zeer uitgebreid in te stellen; zowel via het touchscreen als via de vele (programmeerbare) knoppen op de camera. Meer over onze eerste indruk lees je binnenkort in een uitgebreide hands-on preview, eerst schotelen we je de testfoto's voor.

Maximaal 1600x1200

De camera die we in handen kregen was een productie-exemplaar, maar de firmware is nog niet definitief. Daardoor mogen we helaas de foto's niet in volledige resolutie publiceren, maar moeten we ons houden aan een maximaal formaat van 1600x1200 pixels.

Alle foto's zijn gemaakt met de OM-D EM-5 in combinatie met het nieuwe Zuiko 12-50mm f/2.8-6.3-objectief. We hebben in raw+jpg geschoten, de foto's die je hier ziet zijn jpg-bestanden rechtstreeks uit de camera, gezien Adobe Camera Raw de bestanden uit de OM-D nog niet kan openen.

Testfoto's Olympus OM-D EM-5

In onderstaande slideshow zijn de foto's te bekijken. Klik op de menuoptie 'fullscreen' of 'downloaden' om de foto's te bekijken in het grootste formaat.


Foto's gemaakt met beta-firmware - de definitieve beeldkwaliteit kan afwijken

Ruisprestaties

Om je een idee te geven van de ruisprestaties hebben we onderstaande foto's voor je klaargezet. In de slideshow vind je de verkleinde foto's, daaronder hebben we een aantal 100 procent crops gezet.


Foto's gemaakt met beta-firmware - de definitieve beeldkwaliteit kan afwijken

100% crops

OM-D iso-crops

Van links naar rechts: ISO 200, 800, 3200, 12800 (100% crops)
Foto's gemaakt met beta-firmware - de definitieve beeldkwaliteit kan afwijken

Hoewel we in de camera ruisreductie zoveel mogelijk hebben uitgeschakeld, lijkt er toch ruisreductie toegepast te worden op de jpg-bestanden. De OM-D EM-5 doet dat niet onverdienstelijk, met kleurruis wordt efficiënt afgerekend.
We zijn benieuwd naar de resultaten die we uit de raw-bestanden kunnen halen. Daarvoor zullen we moeten wachten tot een review-exemplaar met de definitieve firmware en ondersteuning in de gangbare raw-converters.

Art-filters

Ook de art-filters zijn uiteraard weer vertegenwoordigd. Met de art-brackting-functie, die ook op de E-P3 te vinden was, kun je met één klik een foto schieten met alle filtereffecten. Handig is dat je in het fotograferen in de ART-stand ook raw-bestanden kunt opslaan, zodat je altijd een origineel (zonder filterbewerking) achter de hand hebt.

Foto's gemaakt met beta-firmware - de definitieve beeldkwaliteit kan afwijken

Hands-On en interview

We hebben een hele dag kunnen schieten met de Olympus OM-D EM-5 en de nieuwe 12-50mm f/2.8-6.3. Binnenkort publiceren we onze uitgebreide Hands-On-ervaringen en een interview met Europese productmanager DSLR & PEN Claudia Baehr, waarin we onder andere ingaan op de toekomst van Olympus.

Olympus OM-D testexemplaren
afbeelding van Arumes

Ziet er goed uit, maar het blijft toch gewoon MFT. Ik denk dat ik dan liever de volgende E-P zou kopen. Zelfde sensor, maar dan met een verwisselbare, kantelbare (betere) EVF.

afbeelding van Anonymous

De kantelbare VF kan ook op de OM-D.

afbeelding van Roosje

Leuk ding, maar veel te duur natuurlijk voor een camera die een gelijke beeldkwaliteit levert als de Panasonic G3. Ik denk dat het dezelfde sensor is. De ruis is misschien maximaal een half stopje minder, maar dat is natuurlijk ook prima te verwijderen met software. Nee, ik vind dit een te dure camera voor wat je krijgt.

afbeelding van pietje bel

Beetje duur ding en scherpte toto's valt ook tegen.

afbeelding van Maxim van Praag

Ik heb hem ook al mogen testen van Olympus. Echt een heel leuk en mooi toestel. Werkt prettig, is klein en toch robuust. De prestaties zijn erg goed, zeker voor MFT. De beschikbare Zuiko lenzen zijn prachtlenzen!

Veel snufjes, ben beetje bang dat deze snel stuk kunnen gaan: zoommotor etc... de beeldstabilisator is toch niet wat men ervan beweerd.

afbeelding van Marco Mackenbach

Stoer al die spam in de reacties .... (not)