Canon 5D mark III, de geruchten

Canon 5D mark III, wat kunnen we verwachten?

jesse kraal 14141 9
Het Canon-kamp zit met smart te wachten op de Canon EOS 5D mark III. Er is nog weinig tot niets bekend zeker over de nieuwe camera, maar aan geruchten geen gebrek. Meer megapixels en betere autofocus lijken een zekerheid, maar mogelijk moeten we nog tot 2012 wachten voor het echt weten.

De geruchten over de Canon 5D mark III lopen aardig uiteen. Zelfs over de introductiedatum zijn velen het niet met elkaar eens. De Canon EOS 5D mark II werd aangekondigd in september 2008, iets meer dan drie jaar na de introductie van de originele 5D. Een vergelijkbare tijd is nu ook verstreken,  een introductie ergens de komende maanden zou dus niet onlogisch zijn.

2012

Er zijn een aantal redenen waarom een introductie begin of midden 2012 waarschijnlijker is. Ten eerste verkoopt de op leeftijd zijnde 5D mark II nog uitstekend, na de tsunami in Japan was het zelfs moeilijk een exemplaar te bemachtigen. Ook is het mogelijk dat door die ramp de ontwikkeling en productie van de Canon 5D mark III vertraging heeft opgelopen.

De Canon 5D mark II heeft op het moment nog het voordeel dat de Nikon D700 wat achterloopt als het gaat om resolutie en videomogelijkheden. Als op 24 augustus inderdaad de Nikon D800 uitkomt, wordt de roep om een nieuwe 5D waarschijnlijk nog sterker.

Sensor

De sensor van de Canon 5D mark III zal uiteraard weer fullframe zijn, maar daar houden de zekerheden wel op. Er zijn geruchten over een 28-megapixelsensor, maar ook over een 32-megapixelvariant. Het is te verwachten dat de camera op het gebied van hoge iso-waarden nog beter zal worden. Waarschijnlijk is de sensor van de 5D mark III, net als bij het huidige model, weer verwant aan de sensor van een fullframe 1D-serie camera.

 sensor 5d

Canon 1Ds IV, 1D mark V of 3D?

De vraag is alleen of er wel een 1Ds mark IV komt. Wellicht stapt Canon, net als Nikon, over naar één sensorformaat in de 1D-serie en krijgen we een full-frame 1D mark V. Ook de oude geruchten over een model tussen de 5D- en de 1D-serie in duiken weer op: de Canon EOS 3D.

Met zijn vier jaar is de Canon 1Ds mark III momenteel de oudste dslr in de line-up van Canon. Een opvolger van deze camera, in welke vorm dan ook, verwachten we binnen niet al te lange tijd.

Autofocus

Met de resolutie van de huidige 5D mark II is weinig mis. Op gebied van autofocus valt echter veel te verbeteren. De 5D mark II heeft grofweg hetzelfde 11-punts autofocussysteem als de originele 5D. Op dit punt is Nikon Canon al jaren de baas en het is dan ook het meest bekritiseerde aspect van het huidige model. Een autofocussysteem gebaseerd op dat van de EOS 7D zien we het meeste terugkomen in de geruchten. Het zou echter mooi zijn als Canon een variant van het 45-punts systeem uit de 1D-serie zal gebruiken, zodat het gat met Nikon niet te groot wordt.

Video

Misschien wel de voornaamste reden dat de Canon EOS 5D mark II nog zo goed verkoopt is zijn kwaliteit als videocamera. Met zijn grote sensor en scala aan objectieven is de 5D mark II een lieveling van filmers.

Canon gebruikt voor haar camcorders al de avchd-codec, met efficiëntere compressie dan de huidige H.264-codec in de 5D mark II. We verwachten dan ook de nieuwe avchd 2.0-standaard op de 5D mark III. Of de 4K- of 5K-standaard, welke een nog veel hogere resolutie hebben dan 1080p full-hd, hun weg vinden naar de 5D mark III is maar zeer de vraag.

Honderd procent?

Ook een aantal kleinere punten roepen vragen op. Krijgt de Canon EOS 5D mark III nu eindelijk een zoeker met honderd procent dekking? Gaan we de nieuwe Thunderbolt-aansluiting terugzien op de 5D mark III? Deze snelle dataverbinding zou goed van pas komen bij een verhoogde filmkwaliteit. Ook een dubbel kaartslot zou welkom zijn.

5D nevelen
De Canon Eos 5D mark III is nog in nevelen gehuld.

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Frederik Sadones

Een D700 heeft geen dubbel kaartslot, enkel één voor cf kaarten ;)

afbeelding van Julian

Oops.. kleine verwarring met de D300 :)

afbeelding van Patrick Bateman

Hoop dat de 5D eindelijk een AF krijgt die wel bewegende/snelle
beelden kan volgen.

Ik vind een 1D serie gewoon te duur.
Maar wil wel een goede AF.....
Anders.... toch maar overstappen naar Nikon.

afbeelding van PieterT

Een 1D is te duur maar overstappen naar Nikon niet? Dat begrijp ik niet...

afbeelding van Dr. John

Dan nog haalt een FF nooit de snelheid van een APS(H of C). Verschillende camera's verschillende toepassingen.

afbeelding van Tom Doms

Ik wacht met smart af! :D

afbeelding van Hf buddy

Ik ga binnenkort naar singapore.
Daar is hij eerder op de markt

afbeelding van Gaya

ik wil misschien de 5D Mark II aanschaffen? ik heb de Canon EOS 7D maar ik wil over gaan naar Full Frame van Canon.. Wachten op de 3D / 5D Mark III of gewoon de Mark II

afbeelding van Anonymous

Als je de 5D overweegt zou ik even wachten tot voorjaar 2012. Dan komt de Mark III zo goed als zeker op de markt