Boekentip: Fotograaf Anne Claire de Breij bundelt fabels en verhalen uit traditioneel Japan

Redactie DIGIFO... 604 0

Senzu, Kama City, Fukuoka Prefecture: Japanners zelf kunnen het piepkleine plaatsje op 1.291 kilometer van Tokyo vaak niet eens aanwijzen op de kaart. Toch was Senzu drie maanden lang het thuis van fotograaf Anne Claire de Breij. Haar daaruit voortgekomen serie bundelt ze in The Mukade and The Mountain. Dit kunstboek opent een onbekende wereld voor velen, maar voelt nostalgisch voor wie opgroeide in Japan. The Mukade and The Mountain is vanaf 16 juni verkrijgbaar.

THE MUKADE AND THE MOUNTAIN

Tijdens haar verblijf schoot Anne Claire een serie portretten en geënsceneerde foto's, geïnspireerd door Japanse legendes, traditionele rituelen en (lokale) volksverhalen. ‘The Mountain' in de titel is een directe verwijzing naar de Kosho-berg, ‘The Mukade’, refereert aan de angstaanjagende giftige Japanse duizendpoot die de natte zomermaanden tevoorschijn komt.

Anne Claire was op uitnodiging van het Hiroki Oda Museum of Art en de Kama City Board of Education aanwezig in Senzu, als artist in residence. Het Japan van vroeger is hier het Japan van nu, in dit dorpje aan de voet van de berg Kosho waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan.The Mukade and The Mountain - Kimono Yamada - © Anne Claire de Breij

De mensen van Senzu

Anne Claire staat bekend om haar stilistische en grafische stijl, waarin ze ieder detail van haar compositie kan controleren en beïnvloeden. Senzu duwde haar buiten die comfortzone. Anne Claire: "Nog steeds wilde ik gestileerde scenes creëren, maar dan binnen een levendig dorp waar mensen gewoon hun leven leiden." The Mukade and The Mountain maakte Anne Claire dan ook bewust niet als een observerende buitenstaander. Maandenlang werkte en leefde ze samen met de bewoners van Senzu. Van de blinde washipapiermaker uit het dorpje aan de andere kant van de berg tot de schoolmeisjes van de middelbare school in Kamiyamada. Zij die gewoon voorbij kwamen lopen op straat én de mensen die lokale fabels en sprookjes met haar deelden.

Nostalgie

Waar het visuele verhaal veel lezers voor het eerst het traditionele Japan laat zien, roepen ze bij Japanners zelf juist een gevoel van nostalgie op. Anne Claire: "Tijdens de pre-launch op de Tokyo Art Book Fair vertelden gasten me hoeveel warme gevoelens ze kregen van de beelden. Dit is het traditionele Japan, waar hun overgrootouders hen over vertelden."

Slow motion flipbook

De laatste shoot van haar residency is ook het slotstuk van The Mukade and The Mountain. Het is een langere fotoserie binnen het boek: een slow motion flipbook op flinterdun papier toont het haast gechoreografeerde proces van een vrouw die in de traditionele kimono gekleed wordt. Het is als een rituele dans die het verhaal van Senzu sluit.

Prijs en beschikbaarheid

The Mukade and The Mountain is vanaf 16 juni online en in de betere boekhandels verkrijgbaar voor € 60,-. De limited edition, inclusief de zine Sketches From Kama City, is in beperkte oplage verkrijgbaar voor € 75,-.

anneclairedebreij.com/shop

Over Anne Claire de Breij

Anne Claire de Breij (Naarden, 1984) studeerde in 2008 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Haar herkenbare stijl kenmerkt zich door de strak gestileerde beelden met karakteristiek kleurgebruik, een sterk grafisch karakter en veel oog voor details. Realiteit en fictie lopen door elkaar heen om het publiek met speels absurdisme te vervreemden of aan het lachen te krijgen. Om dat te bereiken gebruikt ze uitgebreide decors en precieze composities. Haar gevoel voor esthetiek maakt Anne Claire een veelgevraagde fotograaf. Haar werk was onder andere te zien in Volkskrant Magazine, Fotografiemuseum Huis Marseille Amsterdam, FOAM en EYE. In 2013 publiceerde ze haar eerste fotoboek Dutch Champions en juni 2023 verschijnt The Mukade and The Mountain, met werk dat ze tijdens een artist in residency in Japan maakte. Vorig jaar won Anne Claire de SO Award 2022 van DuPho.

Info: anneclairedebreij.com

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie