Binnenkort een nóg betere camera in je broekzak: de nieuwe camerafuncties van de iPhone 13

Redactie 1232 0
Vroeger was de camera van een smartphone meer een bijzaak. Dat is nu wel anders. De nieuwe iPhone 13 heeft niet alleen betere camera hardware, maar ook betere camera software waardoor fotograferen en filmen geen leuke bijkomstigheden meer zijn, maar bijna de hoofdrol spelen. In dit artikel gaan we dieper in op de nieuwe camerafuncties en specificaties die de 2021 iPhone 13 serie heeft.

Autofocus en video’s in de portretmodus

Een belangrijke ontwikkeling is dat er video’s gemaakt kunnen worden in de portretmodus, wat een zeer populaire functie gaat worden. Tijdens (en na!) het filmen is het mogelijk om te wisselen van focus, waardoor het overige beeld dan gedeeltelijk vervaagd.

Ultragroothoeklens

De ultragroothoeklens van de nieuwe iPhone 13 modellen laat meer licht en daarmee ook meer detail door. De iPhone 13 modellen ongeveer 47% meer licht en de Pro en Pro Max modellen 92%! laat twee keer zoveel licht door, wat moet resulteren in scherpere beelden als het donker is. Bovendien is de autofocus verbeterd, waardoor macrofotografie (en dus ook macrovideografie) nóg beter mogelijk is. Denk aan een afstand van 2 centimeter en daarmee ongekende beelden vastleggen.

Astrofotografie

De nieuwe iPhone 13-modellen zullen een speciale ‘nachtmodus’ hebben die automatisch heldere en kleurrijk foto’s maakt zonder daarvoor handmatig iets in te stellen. Deze nachtmodus wordt geactiveerd wanneer de camera op de nachtelijke hemel wordt richt. Wanneer de nieuwe modus wordt geactiveerd, past de telefoon bijvoorbeeld de belichting aan de omstandigheden aan.

ProRes-resolutie voor de iPhone 13 Pro

Wanneer je een iPhone 13 Pro aanschaft krijg je de beschikking over ProRes-resolutie (hetzelfde formaat dat de filmindustrie gebruikt!). Daarmee kun je video's achteraf beter bewerken. Je kunt deze functie vergelijken met de ProRAW functie van de iPhone 12. Het geschoten beeldmateriaal is dan amper gecomprimeerd, waardoor je tijdens het bewerken meer kunt doen met kleuren. Dit gebeurt in een formaat van Apple dat resoluties tot 8K ondersteunt. Het is misschien wel belangrijk om te weten dat ProRes niets te maken heeft met de scherpte van het beeld, het is dus niet scherper dan full HD of 4K. Met de ProRes functie draait het allemaal om de verwerking van de opname.

Benieuwd wanneer deze geavanceerde camera met smartphone functies op de markt verschijnt? Op 17 september start de pre-order van de iPhone 13. Op 24 september zijn de modellen leverbaar.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie