(be)sparen en investeren in jezelf: waardevol advies om de coronacrisis door te komen

Christel de Wolff 3966 0
De coronacrisis raakt de zelfstandige fotograaf hard. De toekomst is onzeker, en sommigen zijn van mening dat de maatschappij voorgoed zal veranderen door de getroffen maatregelen.  Ektor Tsolodimos, van Epsilon Studios geeft waardevol advies voor de zelfstandige fotograaf.

Op zijn website heeft Ektor een stappenplan uitgestippeld voor de zelfstandige fotograaf die momenteel met zijn of haar handen in het haar zit. Van het besparen tot juist investeren en van het bijscholen tot steun zoeken bij de overheid…

Besparen en investeren

Deze twee begrippen staan haaks op elkaar, toch raadt Ektor het je aan om beide te doen. Kijk eens kritisch naar je lopende abonnementen. Kunnen ze (tijdelijk) goedkoper, of zijn ze echt overbodig? Veel bedrijven bieden momenteel gratis hun diensten aan. Daar kun jij natuurlijk van profiteren. Maar denk bijvoorbeeld ook aan je verzekeringen. Kun je die tijdelijk downscalen omdat je toch geen fotoklussen hebt op locatie en daardoor minder risico op schade? Of, misschien kun je je mobiele databundel wel een stukje omlaag schroeven. Je zit nu toch meer thuis op je Wi-Fi…

Het geld dat je bespaart kun je natuurlijk gebruiken om de komende periode door te komen, maar je kunt het ook investeren in jezelf en je apparatuur. Volg bijvoorbeeld die ene online cursus waar je al een tijdje nieuwsgierig naar was, of struin marktplaats af voor dat ene objectief wat echt nog ontbreekt in jouw arsenaal. Ook is het raadzaam om nu eindelijk de tijd te nemen om je fotografiewebsite even goed te updaten én om actiever te zijn in je netwerk. Dit laatste natuurlijk op veilige afstand ofwel via het internet. Hoe sta jij ervoor op LinkedIn?

Kom jij in aanmerking voor overheidssteun?

Het zal je niet ontgaan zijn dat de overheid haar beste beentje voor zet om de zelfstandigen in ons land zo goed mogelijk tegemoet te komen. Natuurlijk kun je niet zomaar onzichtbaar blijven en je handje ophouden. Om in aanmerking te kunnen komen voor de steun, zal je zelf initiatief moeten tonen. Lees je dus even in in de TOZO regeling (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) en de TOGS regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). Ook kan het soms lonen om uitstel van belasting betaling aan te vragen. Uitstel is uiteraard geen afstel, maar het kan je net een moeilijke periode doorhelpen!

Nog veel meer fantastische adviezen voor de fotograaf

Benieuwd naar nog veel meer waardevolle adviezen van Ektor Tsolodimos? Bezoek de website om zijn hele blogpost te lezen.

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel