Baanbrekende microscoopcamera brengt proteïne in beeld

Baanbrekende microscoopcamera brengt proteïne in beeld

Kimsieders 768 0
Een nieuwe bliksemsnelle camera is gebruikt om baanbrekende foto’s te maken van een microscopisch kleine proteïne, STRA6. De camera werd gekoppeld aan een microscoop om de proteïnes op de gevoelige plaat vast te leggen. De beelden geven wetenschappers een unieke kans om STRA6 te onderzoeken!

Nieuwe camera technologie

“Het is een enorme stap om in staat te zijn om deze proteïne in beeld te kunnen brengen. Er is nog zoveel meer dat we met deze techniek kunnen doen. Het is enerverend!” Vertelde één van de onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum van Columbia. De technologie die gebruikt werd lijkt veel op de technologie van de camera’s in onze smartphones, maar dan gecombineerd met een sterke microscoop.

Wetenschap

“We krijgen bijna anatomische resolutie doordat de camera veel sneller is,” laat het onderzoeksteam weten. Het team gebruikte ongeveer 70.000 foto’s om een 3D model van de proteïne te maken. De STRA6 proteïne zorgt ervoor dat Vitamine A door het lichaam getransporteerd wordt. In de video hieronder zie je hoe immens de camera en de bijbehorende microscoop zijn:

 

 

afbeelding van Kimsieders

KimSieders | Fotograaf & redacteur

Bekijk alle artikelen vanKim