AppSpotter: Bovenkant van Nederland

Julian 4573 0
De iPhone-applicatie Bovenkant van Nederland bevat ruim vierhonderd luchtfoto's van de Nederlandse fotograaf Karel Tomeï. Alle provincies zijn vertegenwoordigd. De app is tot 4 september gratis te downloaden.

Bovenkant van Nederland is eigenlijk precies wat het zegt. De applicatie bestaat uit luchtfoto's van ons platte landschap. De beelden zijn afkomstig van fotograaf Karel Tomeï, die alle twaalf de provincies van boven vastlegde in ruim vierhonderd foto's.

GPS

Aan de hand van je gps-locatie krijg je op je iPhone de luchtfoto te zien van de plek waar je het dichtst in de buurt bent. Ook kun je zoeken op locatie, of op bezienswaardigheden. Alle foto's zijn voorzien van een omschrijving.

Bovenkant van Nederland app

Klein scherm

Het ontwerp van de app is eenvoudig en daardoor doeltreffend. Helaas is de applicatie voor de iPhone ontwikkelt en niet geoptimaliseerd voor de iPad. Wat ons betreft zouden de foto's op het grotere scherm beter tot hun recht komen. Nu worden de foto's in liggende weergave getoond en moet je met je vinger door het beeld bewegen om alles te kunnen zien.

Prijs

Vanaf 2 september is Bovenkant van Nederland te downloaden in de App Store. Tot en met 4 september was dat gratis. Nu kost de volledige app met 400 foto's 79 cent, er is ook een gratis lite versie beschikbaar met 75 foto's.

Bovenkant van Nederland op iPhone

Over Karel Tomeï

Karel Tomeï is gespecialiseerd in luchtfotografie. Hij publiceerde verschillende boeken met luchtfoto's van Nederland en België. In 2003 gaf TNT Post twee postzegels uit met foto's van Tomeï.

In 1990 reikte koning Gustav van Zweden hem een prijs voor artistieke fotografie van landschap en milieu uit. In 1988 ontving hij de Kodak Award. Hij exposeerde voor het eerst in 1988 en daarna onder andere in Moskou (1998), Japan en de vertrekhal van luchthaven Schiphol (2005).