AppSpotter: Angle of View

jesse kraal 3169 1
De naam zegt het all, de iPhone-app Angle of View laat je de beeldhoek van je objectief uitrekenen. Daarnaast kun je de hoek omrekenen naar elk gewenst sensorformaat en de benodigde afstand tot je onderwerp bepalen.

De app bied niet heel veel mogelijkheden maar het hoofdscherm is aardig gevuld met allerhande getallen. Het is even uitvogelen waar alle deze informatie voor bedoeld is. Je vult je sensorformaat en de brandpuntsafstand van je objectief in, vervolgens toont de app de beeldhoek van deze combinatie. Je kunt ook zien welke brandpuntsafstand bij een ander sensorformaat hetzelfde resultaat geeft, nuttig voor mensen die met verschillende systemen werken.

Afstand

Je kunt ook je afstand tot het onderwerp instellen, de app laat dan zien hoeveel meter je beeld horizontaal en verticaal dekt. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld uitrekenen hoe ver je van de Eifeltoren moet staan als je objectief een maximale groothoekstand van 17mm heeft. Mits je weet hoe hoog de Eifeltoren is uiteraard...

In de applicatie zijn een elftal sensorformaten van de meest gangbare camera's opgenomen. Zelf een sensor- of filmformaat invoeren kan ook, vijf van deze formaten kun je op het hoofdscherm tonen. Je kunt ook zelf brandpuntsafstanden toevoegen. Het is alleen jammer dat de app overal met twee getallen achter de komma werkt, behalve bij het invullen van de brandpuntsafstand. Deze is namelijk zelden gelijk aan de afgeronde getallen in de naam van het objectief.

Conclusie

De mogelijkheden van de app lijken met name geschikt voor poduct, landschap- of architectuurfotografen die heel secuur te werk gaan. Het is dan ook jammer dat de app niet iets meer functionaliteit heeft, zo zou een DoF-calculator bijvoorbeeld een welkome toevoeging zijn. Angle of View kost 1,59 euro en is te downloaden in de App Store.

angle of view

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Arumes

Wie Android heeft en wel meer functionaliteit wil, kan terecht bij Photo Tools. Een echte alles-in-één app, al is de user interface wel wat minder goed afgewerkt dan bovenstaand voorbeeld. :-)
https://market.android.com/details?id=be.hcpl.android.phototools

De gratis versie is ad-supported, maar naar mijn mening zijn die ads niet hinderlijk.